Da li imate hrabrosti da probate najskuplju kafu na svetu?
Kopi Luvak je najskuplja kafa na svetu. Ograničena ponuda u poređenju sa velikom potražnjom, jedinstven ukus i neobične metode proizvodnje određuju njenu vrednost.
Kako nastaje
Dok je u svom sirovom obliku, trešnja (zrelo zrno) kafe je omiljena poslastica životinje po imenu azijska cibetka. Cibetka je divlja životinja nalik na mačku koja dolazi iz tropskih delova Azije i Afrike, sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Ove zverke noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna ove slatko crvene kafe i, nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno.
Kako svaka kafa posle branja prolazi kroz određenu fermentaciju, u slučaju Kopi Luvak kafe, fermentacija se odvija u stomaku ove životinje. Kad prođe kroz njen digestivni trakt, odnosno kada svari spoljnu opnu, dobija se izmet, čisto zrnevlje koji se kasnije prodaje kao sirovo zrno kafe. Dakle, Kopi Luvak nije naziv vrste kafe, već predstavlja način na koji se ona dobija, a životinje cibetke su zaslužne za ovaj proces dobijanja.
Nakon ovoga, zrno se dobro opere, prži i melje u ono od čega se danas pravi najskuplji najpoznatiji napitak na svetu.
Istorija Kopi Luvak kafe
Najskuplja kafa na svetu je posebna vrsta koja je nastala još u 19. veku, za vreme vladavine kolonijalne Holandije Indonezijom, a posebno je zanimljiv način na koji se gaji. Prema narodnom predanju, cibet kafu, ili indonežansku Kopi Luvak kafu, otkrili su radnici plantaže u kolonizovanoj Indoneziji. Zbog zabrane upotrebe zrna kafe, posebno onih ubranih sa biljaka, radnici su sakupljali, čistili i potom pržili zrna koja su u stvari izmet divlje azijske životinje Cibet.
Male životinje su ulazile na plantaže da se "posluže" zrelim zrnima trešanja kafe. Šta se dalje dešava? U stomaku cibetke, želudačni sokovi bukvalno masiraju ova zrna, uklanjajući im oštre ivice i deo kofeina i proteina koji kafu čine gorkom i neprijatnom za konzumaciju. Njen probavni sistem dodao je ovim zrnima jedinstvenu bogatu aromu i ukus - toliko da su holandski vlasnici plantaža ubrzo postali njeni vatreni obožavaoci.
Da li je kafa bolja posle ovog procesa
Proizvođači i farmeri tvrde da kafa dobija pluseve u kategoriji kvaliteta zbog dve stvari - prva je to su da divlje cibetke biraju samo najzrelije plodove, a druga , da način fermentacije u njenom želudcu menja hemijsku strukturu kafe.
Tokom proteklih godina, Kopi Luvak je osvojio srca - i novčanike globalnih potrošača. U Londonu se, na primer, šolja ove kafe prodaje po ceni između 30 i 100 dolara. Vrhunac je dostigla Kopi Luvak upakovana u srebrnu i kesu od 24-karatnog zlata koja se prodaje u robnoj kući "Harods" u Velikoj Britaniji za više od 10.000 dolara.
Da bi se dobilo 150 grama kafe Kopi Luvak potrebno je pola kilograma izmeta ove dvilje životinje. Godišnja proizvodnja ove nasikuplje kafe na svetu je maskimalnih 450 kilograma. Ova kafa se najviše prodaje u Japanu i SAD po ceni koja se kreće između 300 i 1400 dolara po kilogramu.