Magazin

Astronaut koji je napisao ime ćerke na Mesecu - kad imaš sjajnog tatu

Očevi mogu obećati različite stvari svojim voljenim ćerkama - lutke, cveće, haljine, pa čak i stanove i automobile. A astronaut Džin Kernan je obećao svojoj ćerki da će da napiše njene inicijale na Mesecu.
Astronaut koji je napisao ime ćerke na Mesecu - kad imaš sjajnog tatuGetty © Џин Кернан на Месецу

Džin Kernan bio je poslednji čovek koji je hodao po Mesecu. Kernan i njegov kolega astronaut sa Apola 17, Harison Smit postali su članovi najekskluzivnijeg kluba u univerzumu, kada su iz svog modula za sletanje na Mesec izašli na površinu Mjeseca. 

Dok je bio na Mesecu u decembru 1972. godine, kao zapovednik spejsšatla Apolo 17, sa posadom je prešao više od 35 kilometara koristeći Lunar Rover i proveo mnogo vremena prikupljajući geološke uzorke koji bi rasvetlili ranu istoriju Meseca. Kernan je pilotirao roverom na njegovom poslednjem naletu, zabeleživši maksimalnu brzinu od 18,0 kilometara na čas što je  nezvanični rekord brzine na površini Meseca.

Međutim, ovo nije jedina činjenica po kojoj je ova šetnja poznata. Neposredno pre nego što je lunarni modul postavljen da napusti površinu Meseca, Kernan je pao na jedno koleno i prstom, u mesečevoj prašini pažljivo urezao slova "TDC" (inicijali njegove ćerke Trejsi), gde će verovatno ostati milion godina, a s obzirom mesec nema vetar ili atmosferu, verovatno i zauvek. Za vreme ove misije, Trejsi je imala 9 godina. 

Kernen je bio jako vezan za svoju ćerku, pogotovo zato što zbog svog specifičnog posla nije mogao da provodi mnogo vremena sa njom. Nakon svog prvog odlaska na Mesec, sa spejsšatlom Apolo 10, ćerka ga je upitala "Tata, sad pošto si već bio na Mesecu i vratio se, kad ćeš mene voditi tamo na kampovanje?" Na kampovanje naravno nije mogao da je povede ali joj je zato obećao da će prilikom sledećeg odlaska na Mesec napisati njeno ime na mesečevoj površini, što je i učinio.

Kernan je zabeležio 566 sati i 15 minuta u svemiru, od čega 73 sata na površini Meseca, prema podacima NASA.

image