Magazin

Mala reč koja je osvojila svet: Kako je nastala skraćenica "OK"

Ovu kratku, jednostavnu reč, koja se koristi u toliko različitih konteksta, lako je uzeti zdravo za gotovo. Ali istina je da je poreklo skraćenice "OK" obavijeno velom misterije i predmet mnogih debata među lingvistima i istoričarima. Kako je ova reč od 2 slova postala globalni fenomen i kakve se teorije kriju iza njenog nastanka?
Mala reč koja je osvojila svet: Kako je nastala skraćenica "OK"© freepik/freepik

Skraćenica "OK" je jedna od najčešće korišćenih reči u engleskom jeziku, sa širokim spektrom značenja i upotrebe. Od označavanja saglasnosti ili odobravanja do izražavanja zadovoljstva ili priznavanja razumevanja, ova jednostavna reč od dva slova je suštinski deo moderne komunikacije. Ali odakle je došla i kako je postao tako sveprisutan?

Postoji nekoliko teorija o poreklu skraćenice "OK", ali najšire prihvaćena je da je nastala u Sjedinjenim Državama početkom i sredinom 19. veka. U to vreme, postojao je popularan trend u američkom slengu da se reči namerno pogrešno napišu a sve zarad za humora. Jedna od ovih namernih pravopisnih grešaka bila je "oll korrect," (umesto "all correct") što je korišćeno kao duhovit način da se kaže "sve tačno".

Prva zabeležena upotreba ove reči u štampi bila je u Boston Morning Postu 1839. godine, gde je korišćena u članku o političkim partijama i od tada je zvanično uša u upotrebu. Odatle je brzo stekala popularnost i postala uobičajen deo američkog slenga. Već do 1850-ih, ušla je u upotrebu širom Sjedinjenih Država i čak se proširila na druge zemlje. Ova skraćenica je dobila na još većoj popularnosti kada je 1961. godine, astronaut Alan Šepard  rekao "OK, hajde da upalimo ovu sveću", pre nego što je poleteo u svemir.

Indijanci

Druga interpretacija nastanka skraćenice "OK" je da potiče od reči "okeh,", što znači "tako je". Ova teorija sugeriše da su tu reč u američki sleng uveli Indijanci, koji su je koristili kao način izražavanja slaganja ili razumevanja.

Grci

Takođe postoji teorija da je "OK" izvedeno iz grčke fraze "ολα καλα" (ola kala), što znači "sve dobro". Ovde se polazi od pretpostavke da su ovu frazu u američki žargon uveli grčki imigranti, koji su je koristili kao način izražavanja slaganja ili odobravanja.

Bez obzira na tačno poreklo, reč "OK" je brzo postala deo engleskog jezika i od tada je ostala u upotrebi. Njena svestranost i jednostavnost čine je idealnim načinom za izražavanje saglasnosti, odobravanja, razumevanja ili zadovoljstva u širokom spektru situacija.

Danas je "OK" jedna od najpriznatijih reči na svetu, a njena upotreba se proširila daleko izvan Sjedinjenih Država. Čak su je usvojili i drugi jezici, pri čemu se reči sličnog zvuka koriste u mnogim različitim zemljama.

Skraćenica "OK" se koristi toliko često da je Oksfordski rečnik engleskog jezika prepoznao kao samostalnu reč.

Bilo da dolazi iz američkog slenga, indijanskih jezika ili grčkih imigranata, postala je suštinski deo moderne komunikacije i njena upotreba ne pokazuje znake da će se manje koristiti u skorije vreme.

image