Magazin

Bivša žena Ilona Maska, muzičarka Grajms, poziva obožavaoce da koriste njen AI glas

"Mislim da je spajanje sa mašinom kul, sviđa mi se ideja slobodnog stvaralaštva i mislim da bi trebalo da se ukinu autorska prava," napisala je na svom Tviter profilu, ohrabrujući obožavaoce da koriste digitalnu simulaciju njenog glasa za kreiranje pesama. Ova vest je dodatno zanimljiva imajući u vidu da je njen bivši partner Ilon Mask, nedavno upozorio javnost na rizike koje nosi veštačka inteligencija, pozivajći ljude da je ne koriste.
Bivša žena Ilona Maska, muzičarka Grajms, poziva obožavaoce da koriste njen AI glasGetty © Theo Wargo

Nakon što je prošle nedelje velika tema u javnosti bila (sada uklonjena) AI pesma, koja je napravljena korišćenjem uzoraka glasova repera Drejka (Drake) i pevača Vikenda (The Weekend), odjeknula je i izjava elektro-pop pevačice Grajms (Grimes, pravo ime Kler Elis Buše) o ulozi veštačke inteligencije u muzici. AI pesma kreirana glasovima repera sada je uklonjena sa svih platformi, jer su nastale komplikacije po pitanju autorskih prava i autentičnosti izvođača. Ipak, Grajms nasuprot ovome, vidi pozitivnu stranu situacije i želi da primeni novu tehnologiju u svojoj umetnosti:

"Podeliću polovinu zarade od svake uspešne AI pesme u kojoj se koristi moj glas, kao kada bih sarađivala sa bilo kojim drugim umetnikom. Slobodno koristite moj glas, bez ikakve etikete i pravnih obaveza", napisala je na Tviteru.

Napisala je da sa svojim kreativnim timom planira da napravi program, koji će da stimuliše njen glas. Dodaje da želi da pomogne obožavaocima koji planiraju da iskoriste program, kao i da je voljna da svakome pošalje neobrađene snimke svog glasa, ako bude bilo potrebno.

Pojedini izvođači su javno izjasnili negodovanje prema pravcu u kome se kreće AI kada je u pitanju muzika, ali kanadska muzičarka Grajms  se obratila svojim pratiocima na društvenim mrežama, govoreći da imaju slobodu da koriste njen AI glas za kreiranje pesama.

Mnogi obožavaoci su postavili nekoliko pesama, koje su kreirali korišćenjem veštačke inteligencije. Grajms je objasnila da je privlači ideja spajanja čoveka i tehnologije i da želi da bude "ljudsko zamorče" za slične projekte u budućnosti.

Ipak, nekolicina pratioca na Tviteru je napisala da davanje takve dozvole može biti opasno, na šta je Grajms odgovorila da bi problemi sa autorskim pravima nastali, ako se njen glas koristi na "loš i toksičan" način.

"Jedino pravilo je da ne budete baš najgori," napisala je, "Ne bih htela da uvodim pravila, ali ne želim da budem odgovorna za neku nacističku himnu ili tako nešto, htela bih da izbegavam političke teme, ali ako je u pitanju neka šala za mali krug prijatelja onda je u redu," dodala je na zasebnoj objavi na Tviteru.

Grajms je prethodno javno izjašnjavala svoje pozitivno mišljenje o progarmima veštačke inteligencije.

"Mislim da je AI sjajna stvar. Mislim da može zameniti ljude, u kreativnom smislu. Mislim da ćemo u budućnosti želeti da nastavimo diskusije o ulozi AI-a u umetnosti," rekla je u intervjuu od pre tri godine za "Njujork Tajms".

Mnogi su iznenađeni izjavom umetnice, jer je Ilon Mask, sa kojim ima jedno dete, nedavno upozorio na opasnost veštačke inteligencije, pozivajući ljude da je ne koriste. Osim njega, muzičar Nik Kejv je pre nekoliko meseci javno kritikovao korišćenje AI programa za pisanje pesma, upoređujući nestanak ljudske kreativnosti sa "dolaskom apokalipse".

Glasovi poznatih pevača su postali deo mnogih AI (Artificial Intelligence) softvera u poslednjih nekoliko nedelja. Ljubitelji muzičara širom sveta mogu "komponovati" sopstvene pesme uz pomoć veštačke inteligencije, koja omogućuje sastavljanje teksta, muzike i korišćenje glasova svojih idola.

image