Vrsta cijanobakterije koju nazivaju još i zelenom algom glavni je krivac za popularno "cvetanje vode" u jezerima, a u prodavnicama zdrave hrane ova alga već niz godina zauzima počasno mesto zbog sastava bogatog mikroelementima. Ali, kako se jedna alga našla u našoj ishrani?
Sredinom 20. veka evropski etnografi otkrili su da pripadnici plemena kanebu koje živi na obalama jezera Čad u svoju hranu dodaju spirulinu, a dodatnim istraživanjem utvrđeno je da je ona namirnica sa najvećim sadržajem belančevina na svetu - čak 60 procenata ove alge čine proteini!
Spirulina - "superhrana" koja daje snagu i povećava izdržljivost
Spirulina se zbog svojih benefita po zdravlje sa pravom može nazivati "superhranom" - zahvaljujući visokom sadržaju belančevina ona povećava izdržljivost organizma, te je u ishrani preporučljiva gotovo svima, a naročito sportistima: postoje čak i naučna istraživanja koja pokazuju da je spirulina sposobna da uveća snagu i ubrza proces regeneracije mišićnog tkiva. Takođe, ona je i prirodan izvor beta-karotena, vitamina A, vitamina B grupe i gvožđa.
Spirulinom protiv anemije i visokog krvnog pritiska
Deficit hemoglobina i eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u krvi glavni su uzročnik anemije, koja se može izdvojiti kao simptom mnogih drugih oboljenja: često je prisutna kod starijih ljudi, ali i mladih žena koje tokom menstrualnog ciklusa gube veće količine krvi. Istraživanja su pokazala da je spirulina "strah i trepet" za anemiju i da povećava nivo hemoglobina u krvi.
U jednom od naučnih ispitivanja utvrđeno je i da je upotreba spiruline u trajanju od svega šest nedelja dovelo do snižavanja sistolnog i dijastoličkog pritiska, a ispitanici su imali samo jedan zadatak: da svakodnevno tokom perioda ispitivanja u svoju rutinu uključe 4,5 grama praha spiruline.
Moćan antioksidant i protivupalno sredstvo
Antioksidansi su veoma važni za naše zdravlje s obzirom da nas štite od hemijskih procesa koji dovode do hroničnih zapaljenja, prevremenog starenja, ali i onkoloških oboljenja koja "vrebaju" na svakom ćošku. Osnovni antioksidans u spirulini je fikolianin, a upravo je on i zaslužan za smaragdno-zelenu boju ove čudotvorne alge.
Kako koristiti spirulinu u ishrani
Spirulina se može pronaći u gotovo svakoj prodavnici zdrave hrane, ali i u bolje snabdevenim supermarketima, te ukoliko želite da ovu čudotvornu algu uključite u ishranu, nećete imati poteškoće u njenom pronalaženju. Kao pravilo, prodaje se u obliku praha jarko zelene boje, a njeno doziranje najbolje je utvrditi zajedno sa nutricionistom, koji će na osnovu vaših pokazatelja preporučiti adekvatnu dnevnu dozu. Najčešće se upotrebljava ujutru, u dozama od 5 do 10 grama i obavezno na prazan stomak - na taj način najbolje se usvajaju njeni hranljivi elementi. Nakon dve nedelje neprekidne upotrebe preporučuje se i kratka pauza - taman toliko da se organizam odmori.