Na listi najboljih supa na svetu i naše jelo, ali mi ga ne zovemo supom
Izreka:"Pasulj junaka i hrani i leči", nastala u nekim starim vremenima, kada se ovo jelo kuvalo u većim količinama nego danas, kako bi se prehranila mnogočlana porodica, koja je radila teške poslove na selu.
Naši stari nisu ni sanjali da će "čorbasti pasulj" biti na listi najboljih supa na svetu. Ne samo zbog činjenice što kuvani pasulj nije supa, već i zbog toga što se decenijama smatrao sirotinjskim jelom. Međutim, sajt Tejst Atlas (Taste Atlas), kuvari i kulinarski kritičari koji procenjuju jela širom sveta, smatraju da je ovo jelo ne samo izuzetno hranljivo, već i jako ukusno.
Evo šta piše na pomenutom sajtu o našem specijalitetu:"Pasulj je popularna srpska supa koja se tradicionalno sprema od belog pasulja. Obično se krčka sa kobasicom, slaninom ili suvim mesom i povrćem, kao što su luk i šargarepa, a obično se paprika, lovorov list i beli luk koriste kao začini. Ovo jelo je tipičan predstavnik srpske kuhinje, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u zemljama u okruženju. Preporučujemo da jelo poslužite sa malog hrskavog hleba ili isečenog sirovog luka sa strane."
Pasulj spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti, donet je iz Italije u 17. veku. Istoričari kažu da je na teritoriju Srbije došao preko Zemuna, koji je tada pripadao Austougarskoj carevini. Srpske domaćice su brzo otkrile kakvo ukusno jelo od njega može da se skuva, i tako je on postao srpski nacionalni specijalitet.