Magazin

Francuska će postati najposećenija zemlja Evrope do 2025. godine

Francuska će napokon prestići Španiju i osvojiti prvo mesto po poseti turista do 2025. godine. Prema procenama, oko 93,7 miliona međunarodnih turista će posetiti zemlju vina, sira i kroasana.
Francuska će postati najposećenija zemlja Evrope do 2025. godine© pexels/Polina Kovaleva

Ako je verovati sudu sajta "Global dejta" ("GlobalData"), koji prikuplja i analizira podatke na globalnom nivou, Španija, trenutno najomiljenija turistička destinacija koja je na prvom mestu od 2021. godine, uskoro će biti svrgnuta sa trona. Iako se očekuje se da će je do 2025. godine posetiti 89,5 miliona turista, ovaj put će Francuska ipak biti posećenija. 

"Posete Francuskoj i Španiji ostaće na visokom nivou i u narednim godinama, a festivali, kultura i gastronomija će predstavljati veliku prednost. Takođe, obe zemlje imaju šta da ponude posetiocima, sa svojom jedinstvenom kulturom, kuhinjom i atmosferom. Obe zemlje su relativno velike, sa raznolikim pejzažima, a svaka ima svoju jedinstvenu obalu", rekla je Hana Fri, analitičarka za putovanja i turizam u "Global Dati".

Zašto je Francuska toliko tražena 

Francuska je slikovita i ima jednu od najpoznatijih kuhinja na svetu. Pored neverovatno ukusnih sireva, hrskavih peciva i baršunastih vina, ova zemlja nudi mnoštvo jedinstvenih muzeja umetnosti, antičke arhitekture i bogate istorije. Za putnike unutar Evrope lako je dostupna vozom i deli granice sa osam različitih zemalja, što verovatno doprinosi tome zašto su 80 posto posetilaca Francuske evropski turisti.

Omiljena mesta u Francuskoj, prema oceni turista

Sen Trope

Letovalište koje se nalazi na francuskoj rivijeri poznato je po prijatnoj klimi i lepoti. Svake godine tokom leta ovde odmara hiljade turista, a među njima se uvek mogu uočiti i neke poznate ličnosti.

Pariz, muzej Luvr

Luvr je poznat po slikama i skulpturama od kojih su neke i preko 2.000 godina stare. Zgrada muzeja je iz 12. veka i u njoj se nalazi toliko zanimljivih izložbi, da se nikako ne mogu pogledati u jednom danu. Verovatno je najbolje mesto na planeti za ljubitelje umetnosti i istorije.

Pariz, Ajfelov toranj

Najviša struktura koju je izgradio čovek podignuta je 1889. godine, a ime je dobila po Gustavu Ajfelu, njenom tvorcu. Toranj je jedno od najposećenijih mesta u Francuskoj, a godišnje ga vidi preko 7 miliona posetilaca.

Versaj

Versaj i kraljevska palata nalaze se na samo 20 kilometara od Pariza. Versaj se prostire na 67.000 metara kvadratnih, a zbog svog bogato ukrašenog eneterijera koji prikazuje francusko bogatstvo i burnu istoriju, popularan je među turistima celog sveta.

Pariz, Notr Dam

Katedrala posvećena Bogorodici Mariji sagrađena u gotičkom stilu na reci Seni, u istočnom delu Pariza i predstavlja jedna od najlepših primera francuske arhitekture. Gradnja je započela 1163. godine, a završena je 1345. godine.

Marsej

Ova bitna mediteranska luka nalazi se na jugoistoku Francuske i poznata je po svojoj idiličnoj klimi i neverovatnom izboru specijaliteta od ribe i morskih plodova. Takođe, poznata je po svojim mnogobrojnim kulturnim atrakcijama, kao što su ruševine starog Rima, ostaci srednjovekovne arhitekture i niza različitih muzeja i galerija.

Lion

Nalazi se u alpskoj regiji Francuske i deli se na devet arondismana, od kojih je svaki zanimljiv na svoj način. Istorijski centar grada, koji oduševljava svojom renesansnom arhitekturom, autentičnim uskim ulicama, popločanim kaldrmom je uglavnom najveća atrakcija za turiste.

Dolina Loare

Dolina Loare ili "kraljevska dolina" je zaslužila svoju reputaciju očaravajućim dvorcima, plemićkim palatama, kao i ratnim utvrđenjima koji oduzimaju dah svojim posetiocima. Naziva se još i "francuska bašta", zbog bogate flore koja krasi ovu regiju. Bogati voćnjaci i vinogradi i neizostavna degustacija vina privlače turiste. 

Nica

Nica je idealno mesto za turiste koji vole da uživaju u lepom vremenu na francuskoj rivijeri. U Nici je sunčano čak 300 dana godišnje, pa uživanje na plaži sa pogledom na azurne vode Sredozemnog mora predstavlja svakodnevnicu. Još jedna od velikih prednosti Nice je to što je odlično povezana sa drugim gradovima i što je moguće obići celu rivijeru vozom za prihvatljivu cenu.

Francuska prednost - odlično organizovan saobraćaj

I upravo je saobraćaj jedan od faktora koji "Global Dejta" navodi kao francusku prednost, uključujući i novu železničku prugu koja se sada gradi, Ultra Rapid Trejn ("Ultra rapid train"). Izgradnja 8.000 kilometara brze železničke mreže sa dva koloseka između Lisabona i Helsinkija sa petljom oko Baltičkog mora, prolaziće kroz Portugaliju, Španiju, Francusku, Nemačku, Dansku, Estoniju, Litvaniju, Poljsku i Finsku.

image