Magazin

Četiri vežbe za razvoj uma koje je otac svakodnevno zadavao Nikoli Tesli

Možda u Teslino vreme nisu postojale razne enigmatike, igrice, ili stripovi, ali on je imao oca, dovoljno kreativnog da osmisli vežbe kojima će budući naučnik zaokupiti svoj um. Da li su mu ove vežbe pomogle da od ranih dana stvori naviku da u svom umu prvo vidi, pa tek na javi napravi mnoge svoje izume?
Četiri vežbe za razvoj uma koje je otac svakodnevno zadavao Nikoli Tesli© pixabay/eugeniohansenofs

Teslin život nikako ne prestaje da impresionira savremenike. Fascinantna  naučna saznanja o kojima je ovaj naučnik svojevremeno pričao, sada su tek proverljiva i u mnoga ostvarenja iz njegove mašte tek se sada uverava ceo svet. Iako potiče iz inovatorske porodice, visprenošću nadarenih ljudi, koji su prepoznali da maleni, osetljivi dečak ima sposobnosti i intelekt koji, kao i svaki talenat, zahteva vežbu.

Moć vizualizacije

Otac Nikole Tesle, Milutin Tesla, bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve, ali je takođe bio i veliki promoter obrazovanja i razvoja uma. Svojem sinu Nikoli je često davao zadatke i vežbe koje su imale za cilj da razviju njegov um, treniranje memorije, rezonovanje i kritičko mišljenje.  U svojoj knjizi "Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle", opisao je kako su te lekcije izgledale, prenosi portal "Medijum" ("Medium"). 

Četiri naizgled neobične vežbe koje je Tesli zadavao njegov otac, a koje su bile svakodnevni ritual budućeg naučnika:

  • Pogađanje tuđih misli
  • Uočavanje grešaka u nekim pojavama, oblicima ili u jezičkim izrazima
  • Ponavljanje dugih rečenica
  • Računanje napamet 

Ovakva vrsta treninga iako pomalo čudna, vežbala je Teslino fotografsko pamćenje, koje je, udruženo sa živom maštom, dovelo do prvih vizuelizacija koje su odlikovale ovog velikog naučnika tokom čitavog perioda rada i stvaranja, a ne samo tokom detinjstva. 

U početku su se ove kreativne slike javljale bez nekog reda i nije ih mogao razdvojiti od stvarnosti. Kasnije je razvio strategije, načine kako da ovlada svojim vizijama, koje je koristio kako bi ispitivao zamišljene objekte i mesta u svom umu. Moć vizualizacije, karakteristična je za njegovu karijeru inovatora. Tesla je prvo zamišljao i dizajnirao svoje izume u umu, pre nego što ih je kreirao u realnosti.

Poslednje godine života, Tesla je proveo opsesivno misleći o bežičnoj budućnosti, opisujući upravo sadašnjost i povezanost interneta, mobilnih telefona i video poziva.

"Kada se bežična konekcija perfektno primeni na ceo svet, on će postati ogroman mozak, što u stvari i jeste, a svi delovi će biti deo savršeno ritmične celine. Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost. Ne samo ovo, već ćemo se kroz televiziju i telefoniju videti i čuti savršeno kao da smo licem u lice, uprkos udaljenosti od hiljada milja. Instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće neverovatno jednostavni u poređenju sa našim sadašnjim telefonom. Čovek će moći da nosi jedan u džepu prsluka."

Šta je puni potencijal ljudskog uma? Na koje načine možemo manifestovati svoju maštu? U kojoj meri možemo razumeti univerzum? Um Nikole Tesle pomaže da se odgovori na ova pitanja.

Pokazao je kako ga je trening uma i intuicije osposobio da kreira živopisni svet svojom imaginacijom. Jedinstvena kombinacija kognitivne (saznajne) inteligencije i tvrdoglavosti, omogućila mu je plodnu karijeru inovatora i inženjera. Njegove ideje su osvetlile rad univerzuma, a suština njegove filozofije i danas je primenljiva.

Tesla je govorio da ukoliko želite da pronađete tajnu Univerzuma, mislite o energiji, frekvenciji i vibraciji. A ukoliko želite da pomognete svom detetu da ostvari svoje snove i svoj pun potencijal, zadajte mu zadatke koje će mu angažovati maštu i uposliti vijuge. 

image