Kako menopauza utiče na život zaposlene žene i budžet kompanije

Ekonomija SAD gubi 26,6 milardi dolara godišnje usled smanjene produktivnosti i troškova zdravstvenog osiguranja zaposlenih, koje se bore sa simptomima menopauze.

Godišnji troškovi dana kada žene, usled problema povezanih sa menopauzom, nisu dolazile na posao je 1,8 milijardi, ne računajući skraćeno radno vreme ili ranije penzionisanje žena koje su u pedesetim godinama života. U međuvremenu, direktni medicinski trošak povezan sa menopauzom košta kompanije 24,8 milijardi dolara godišnje. Rezultati su nastali nakon istraživanja klinike "Majo" (Mayo Clinic) i posmatranja promena radnih performansi kod preko 4.400 žena uzrasta od 45 do 60 godin. Čak 11 posto zaposlenih je godišnje izostalo sa posla usled pojave "talasa vrućine" ili poremećaja sna i odlaska na lekarski pregledi u vezi sa simptomima menopauze, prenosi magazin "Tajm"("Time").

U izveštaju klinike "Majo" se navodi da nalazi istraživanja "ukazuju na potrebu da se poboljša medicinski tretman koji se pruža ženama sa simptomima menopauze i stvaranje radnog okruženja koje će biti podržavajuće za žene koje prolaze kroz ovu životnu fazu."

Čak 20 posto osoba ženskog pola u uzrastu od 45 do 54 godine, je radnosposobno u SAD. Najviše su ugrožene Afroamerikanke, čak tri puta više od belkinja, dok su Latinoamerikanke takođe prijavile veće probleme na poslu usled prolaska kroz menopauzu.

Žene u velikom broju odlaze sa visokih položaja u kompanijama

"Srednje godine su godine kada mnoge žene ostvaruju uspehe u karijeri i dolaze do liderskih pozicija. To što neke daju otkaz i time odustaju od rukovodećih mesta, otkrio je do sada nepoznat razlog koji je doveo do nedostatka žena na višim rukovodećim pozicijama", navodi se u izveštaju kompanije koja se bavi zapošljavanjem u SAD ("McKinsey & Co."). Zaposlene žene odlaze sa visokih položaja u većem broju nego ikada. Na svaku ženu koja je promovisana na direktorsku poziciju, idu dva ženska direktora koje napuštaju kompaniju.

Skoro trećina žena starosti od 40 do 55 godina je rekla da bi razmislila o prelasku na posao sa skraćenim radnim vremenom, dok je 22 posto reklo da bi razmislilo o prevremenom penzionisanju. Sličan slučaj je i u velikoj Britaniji, gde je 18 posto njih reklo da razmišlja o potpunom napuštanju posla.

U borbu protiv simptoma menopauze i periomenopauze, nedavno su se uključile i poznate svetske zvezde (Opra Vinfri, Gvinet Paltrou, Naomi Vots) kako bi se podigla svest žena (a i javnosti) o ovoj fazi života, naglašavajući i nedovoljan broj lekova koji bi pomogli ženama da se izbore sa hormonskim promenama koje znatno utiču na kvalitet života, a sve u cilju kako bi im se ovaj tranzitni period olakšao.