Čarls će na ceremoniji krunisanja nositi spektakularan ogrtač

Britanski kralj Čarls će na krunisanju 6. maja nositi ogrtače od grimiznog i ljubičastog svilenog somota koji je nekada nosio njegov deda kralj Džordž VI na sopstvenom krunisanju 1937. godine, saopštila je Bakingemska palata. Ogrtači za krunisanje su značajan deo regalija koje nose monarsi tokom ceremonija krunisanje, tipično su ukrašene simbolima a predstavljaju monarhov autoritet i moć.

Čarls i njegova supruga Kamila nosiće dva kompleta ogrtača tokom ceremonije koje je sačuvala ili napravila 334 godine stara krojačka radnja u Londonu "Ed i Rejvenskroft", piše Rojters.
Kamilin grimizni ogrtač prvobitno je napravljen za pokojnu kraljicu Elizabetu II, dok će ljubičasti imati dizajn koji se oslanja na teme prirode i životne sredine, u znak naklonosti kraljevskog para prema svetu prirode.

Palata je saopštila da će na krunidbenoj haljini prvi put biti prikazane pčele i bube.
Prethodno je objavljeno da je istorijski Krunidbeni kamen stigao iz Škotske u London zbog krunisanja novog kralja. Reč je o kamenu na kojem su britanski monarsi vekovima krunisani. Kako se navodi, kamen je stigao u specijalnom nosaču napravljenom od škotskog hrasta. Poznat i kao Kamen sudbine i smatran svetim, istorijskim simbolom škotske monarhije i državnosti, premešten je iz svog stalnog doma u Edinburškom zamku prvi put posle više od 25 godina.

Čarls, koji je nasledio kraljicu Elizabetu II nakon njene smrti u septembru, zvanično će biti krunisan u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, a ceremoniji će prisustovati veliki broj šefova stranih država.

Na slici niže je četvorogodišnji Čarls na krunisanju svoje majke Elizabete II.