Kako nezadovoljstvo poslom utiče na naše zdravlje

Nezadovoljstvo poslom i hroničan stres mogu prouzrokovati ne samo sindrom izgaranja, već i dugoročne posledice po mentalno i fizičko zdravlje, a naučnici upozoravaju da postoje sedam "crvenih zastavica" koje nikako ne smemo zanemarivati kada je zdravlje u pitanju.

Hroničan stres na poslu najveći je neprijatelj produktivnosti, a osim smanjenog fokusa na radne zadatke i mikroklimu u kolektivu, može uticati i na naše zdravlje - kako mentalno, tako i fizičko. Na koje simptome bi naročito trebalo obratiti pažnju i zbog čega bi trebalo da se zapitamo: "Da li je vreme da promenim posao"?

Psihički umor

Svakodnevni stres u kombinaciji sa nesanicom, koja se često javlja kao posledica neprijatnosti na poslu siguran su put ka psihičkoj iscrpljenosti koja u stvarnosti ima simptome slične izgaranju. Da biste predupredili otežano fokusiranje i smanjenu produktivnost preispitajte šta je to što vas na poslu čini nezadovoljnim, a sastavljeni spisak može vam poslužiti i kao osnova za sastanak sa rukovodiocem - u vašem, ali i u interesu kompanije u kojoj radite je da budete efikasni, što u stanju psihičkog umora jednostavno nije moguće.

Hronične glavobolje

Naše telo je naš kompas koji sa velikom preciznošću može reći da idemo u pogrešnom smeru, naročito kada je posao u pitanju: nezadovoljstvo na radnom mestu često se nalazi na prvom mestu uzročnika hroničnih glavobolja koje nastaju kao posledica tenzije i povišenog krvnog pritiska.

Fizički umor i bol u mišićima

U stanju napetosti naši mišići se nesvesno kontrahuju, a tako zgrčeni mogu dovesti do bolova u leđima, ramenima i zglobovima. Sigurno ste čuli (ili doživeli) da vam neko dotakne rameno-vratni deo i kaže "Kako si samo zgrčen, ramena su ti kao kamen" - to je upravo zbog toga što u stresnim situacijama naši mišići reaguju i kontrahuju se, izazivajući umor i bol.

Nesanica

Prekomerni nivo stresa i nezadovoljstva u stanju su da utiču i na kvalitet sna, pa čak i njegov gubitak, a nedostatak sna glavna su pretnja normalnom funkcionisanju uma i tela. Manjak kvalitetnog sna uvezan je i sa drugim simptomima koji su povezani sa stresom na poslu, pa tako može izazvati i efekat moždane magle, ali i pojačati razdražljivost i glavobolje.

Povećanje telesne mase

Naše nezadovoljstvo na poslu može se odraziti i na naše telo, premda je prejedanje jedan od najčešćih mehanizama u borbi sa povećanim stresom. Takođe, nezadovoljstvo na poslovnom planu veoma lako može uticati i na našu motivisanost da treniramo i budemo u formi, a u kombinaciji sa prekomernim uživanjem u hrani (naročito nezdravoj) dolazi do gojenja.

Pad imuniteta

Ukoliko ste primetili da se u poslednje vreme isuviše često razboljevate ili osećate malaksalo krajnje je vreme da obratite pažnju na jednu od najopasnijih "crvenih zastavica" kojima vas organizam upozorava da je na samoj ivici izdržljivosti. Sklonost zaražavanju virusima, prehladi, upali grla ili pluća jasan je znak da je imunitet oslabljen, a organizam iscrpljen, a ukoliko oporavak traje predugo, vreme je da razmislite o prioritetima - zdravlje ili karijera?

Neredovne menstruacije i pojačani simptomi menopauze

Kada smo dugo pod uticajem stresa, naš hormonalni panel nalazi se na pravom ispitu, pa se kog žena neretko javljaju problemi sa menstrualnim ciklusom - dok se kod jednih simptomi poput grčeva i oblinog krvarenja pod uticajem stresa pojačavaju, kod drugih može doći do potpunog izostajanja ciklusa i hormonalnog disbalansa. Kod žena u menopauzi simptomi variraju od preintnenzivnih valunga, preko nesanice, do razdražljivosti, a sve je učestaliji i pad libida.