Karlj Čarls i "kamen sudbine" - U pripremi za krunisanje je nešto novo, nešto pozajmljeno

Pripreme za krunisanje kralja Čarlsa se ubrzano završavaju. Ovaj vladar će pratiti tradiciju svojih predaka, pa će se krunisati na čuvenom "kamenu sudbine", ali će i poneti neke od odevnih predmeta svojih prethodnika.

Kada britanski kralj Čarls III bude krunisan u Londonu 6. maja, on će sedeti na drevnoj stolici u kojoj se nalazi kamen prekriven misterijom. Korišćen za britanska krunisanja od kasnog 14. veka, kamen  je nepoznatog porekla i starosti. Kamen sudbine prvi put je napustio Edinburški zamak posle više od 25 godina kako bi u Londonu bio deo ceremonije krunisanja. Kamena ploča teška je 152 kilograma, dugačka 66 centimetara, široka 42 i visoka 27 centimetara.

Prema škotskoj legendi na ovom kamenu je Jakob zaspao i usnuo čuvene stepenice prema nebu. Zatim je kamen putovao iz Svete zemlje preko Egipta, Sicilije, Španije i Irske, da bi u 9. veku bio donet u samostan u Skoneu, Škotskoj i koristio se za krunisanje škotskih kraljeva.

Iako stara legenda govori o putu iz Palestine pre 3.000 godina, naučnici veruju da je on verovatno iz Škotske. Kamen je među najcenjenijim blagom ove nacije, gde je dugo korišćen za krunisanje škotskih kraljeva. Zatim ga je 1296. ukrala Engleska, zapravo vojska kralja Edvarda I i donela ga u Vestminstersku opatiju. Kamen sudbine ostao je u Engleskoj narednih 700 godina i bio je deo stolice za krunisanje na kojoj su krunisani kraljevi i kraljice.

Keltsko ime kamena na kome su se tradicionalno krunisali kraljevi Škotske je "Lia Fail" - "kamen koji govori", ili kamen koji bi proglasio izabranog kralja. Možda upravo ovde leži značaj za Britansku krunu, jer kamen podržava onoga ko postaje kralj. 

"Kamen iz Skonea" je od 1996. godine ponovo u Škotskoj i to kao deo stalne izložbe. Dogovor je da će biti vraćen za potrebe budućih ceremonija krunisanja. Policija Škotske brinula je o prevozu ove važne relikvije, prevozeći ga u specijhalnom transporteru napravljenom od škotskog hrasta. Nakon krunisanja, biće vraćen u Edinburški zamak, a 2024. godine biće smešen u novi muzej u Pertu.

Misteriozni kamen je jednom i otet, a otela su ga četiri studenta iz Glozgova na Božić 1950. godine, vrativši ga u Škotsku.

Ovo nije jedina stvar koju će "štedljivi kralj", kako ga mediji i javnost nazivaju, imati na svom krunisanju. On će ovom prilikom nositi odeću svojih prethodnika, pre predmete i odeću koja je pripadala njegovim roditeljima, prenosi "Tanjug".  

Brojni predmeti koje će budući kralj nositi na sebi, kao što su kruna i žezlo, stari su vekovima, dok se neka odeća koju će nositi pojavila tokom krunisanja 1821. godine. Među odećom biće i specijalne rukavice, napravljene za njegovog dedu, Džordža Šestog. "Imamo sjajnog, štedljivog, pažljivog kralja, koji će pre nositi nešto staro, nego da ima nove rukavice", rekla je Debora Mur iz kompanije "Dentsa" koje je napravila rukavice sa zlatnim povezom za krunisanje dede kralja Čarlsa, 1937. godine.