Magazin

''Naga'' moda kao izjava samopouzdanja

Jedna od najpoznatijih haljina koja aludira na golu figuru je ona koju je Merilin Monro nosila dok je nastupala na rođendanu Džona Kenedija. Od tada su nastale mnoge varijacije ovakvog stila, ali danas cilj nije samo iluzija golog tela, već ono postaje deo odevne kombinacije.
''Naga'' moda kao izjava samopouzdanja© Unsplash/Joshua Rondeau

Koncept transparentne odeće nije novitet. Ovakvi odevni predmeti su se više puta pojavljivali na crvenom tepihu, pogotovo u periodu 90-tih. Rijanina Svarovski haljina iz 2014. godine je takođe bila veliki spektakl. Danas se ovakva odeća može posmatrati ne samo kao modna, već i feministička izjava. U vrtlogu nametnutih pravila izgleda i oblačenja, mnogi se okreću ka ovakvom stilu u znak protesta. Providna odeća je novi znak telesne autonomije.

Međutim, ovakvi komadi nisu više samo za velike događaje, već mogu savršeno da se uklope u svakodnevni stil. Tamni tonovi i gruba struktura u kontrastu sa providnim materijalom čine kombinaciju upadljivom. Uz dobre aksesoare, ovakvi komadi mogu da se nose i tokom dana.

Iako pokazivanje tela često asocira na provokativne kombinacije, to ne mora uvek biti slučaj. Sada sami možete da birate narativ, uz dobro planiranje i odabir silueta i palete. Pastelni tonovi daju zabavan, ali i elegantnan efekat. Vez preko takvog materijala obogaćuje neutralne tonove, a lepršavi i strateški iskrojeni tekstili pretvaraju detalj gole kože u romantičan i bajkovit momenat.

Ono što ovaj trend čini interesantnim je to što ga svako može primeniti, bez obzira na stil, godine ili telesnu građu. Upravo je to poruka koju providan ili mrežast materijal poručuje - svako ima pravo za sebe da odluči koji deo tela će da prekrije - ili otkrije. Kriterijumi i standardi lepote nisu važni, već je važno da se osećate dobro u svojoj koži koju želite da pokažete. Pored neverbalne izjave da vam je prijatno da pokazujete svoju figuru, ovakve kombinacije različitih tekstila daju veoma zanimljiv vizuelni efekat.

image