Najzanimljivije činjenice o Čet GPT: Zastrašujuće ili korisno?

AI (Artificial Intelligence) tehnologija postaje sve zastupljenija. Mnogi je prihvataju a mnogi je odbijaju, ali važno je znati osnovne činjenice o programima koji se sve češće koriste oko nas. Čet GPT (ChatGPT) je dizajniran da oponaša ljudsku konverzaciju i ima sposobnost da razume i generiše prirodni jezik. Kao jedan od trenutno dostupnih najnaprednijih jezičkih modela, postoji niz zanimljivih stvari o Čet GPT-u koje vredi istražiti.

Veštačka inteligencije postepeno postaje svakodnevna tema, bilo da je u nauci ili umetnosti. Jedan od najpoznatijih tekstualnih programa je Čet GPT (Chat GPT), koji ima preko sto miliona korisnika širom sveta. Pošto ne deluje kao da će AI tehnologija brzo nestati, najbolje je informisati se "upoznati" se s prirodom programa.

"OpenAI (OpenAI)" je istraživačka laboratorija, u kojoj se radi na razvijanju veštačke inteligencije. "OpenAI" je lansirao Čet GPT tridesetog novembra prošle godine, što dokazuje koliko se softver brzo razvio i popularizovao za samo nekoliko meseci. Sledeće stavke su najosnovnije činjenice vezane za tekstualni AI program Čet GPT:

Na koj način može da se koristi:

Ima pristup ogromnoj količini informacija i može da pruži odgovore na pitanja o temama u rasponu od nauke i tehnologije do istorije i kulture. Čet GPT može biti vaš lični vodič kroz bilo koju oblast koja vas zanima. Postavite mu pitanje vezano za bilo koju temu i on će pružiti relevantne informacije, kao i preporuke za dalje istraživanje.

Možda je jedna od najupečatljivijih karakteristika Čet GPT-a je njegova sposobnost da generiše sopstveni tekst. To znači da može da kreira jedinstvene odgovore na pitanja ili izjave koje nisu unapred programirane u njegovom sistemu. Može se koristiti za generisanje sadržaja, kao što je pisanje upita ili čak čitavih članaka. Može da koristi svoje razumevanje jezika za kreiranje jedinstvenog i zanimljivog sadržaja.

Može se koristiti kao alat za učenje jezika. Može da razume i reaguje na prirodni jezik, omogućavajući korisnicima da vežbaju svoje jezičke veštine u konverzacijskom okruženju. Takođe može da generiše uputstva za pisanje ili vežbe koje pomažu korisnicima da vežbaju svoje veštine pisanja. Može mu se postaviti pitanje na stranom jeziku, a Čet GPT će odgovoriti na stranom jeziku.

Sistem je napravljen za razumevanje različitih oblika tekstova (knjige, članci, onlajn izvori...) Koristi se i za razvoj robota za korisničku službu, koji će biti virtuelni pomoćnici. Mogu se generisati i tekstovi pesama, poezija, fikcija i kompjuterski kodovi.

Čet GPT se može koristiti kao obrazovno sredstvo. Može da generiše testove, vežbe, pa čak i personalizovane materijale za učenje na osnovu stila učenja i interesovanja korisnika.

Čet GPT se može koristiti za generisanje personalizovanog sadržaja za korisnike na društvenim mrežama. Takođe može pružiti analitiku i uvid u društvene mreže u cilju poboljšanja strategiju na internet platformama.

Čet GPT se može koristiti kao virtuelni asistent, slično kao Siri ili Aleksa. Može da razume i odgovori na zahteve korisnika, kao što je postavljanje podsetnika, zakazivanje sastanaka ili tačnu vremensku prognozu.

Činjenice:

  1. Čet GPT je jednan od najvećih modela veštačke inteligencije na svetu. Ima preko 175 milijardi parametara (podešavanja koja diktiraju kako će AI sistem da funkcioniše), što ga čini jednim od najvećih modela veštačke inteligencije na svetu.
  2. Iako postoje mnoge prednosti, program se često zloupotrebljava i koristi se za kreiranje lažnih vesti i objava na društvenim mrežama. Mnoge obrazovne ustanove širom sveta su zabrinute, jer učenici koriste program za pisanje sastava/seminarskih radova. 
  3. Istraživači koriste Čet GPT za proučavanje mogućnosti i ograničenja AI jezičkih modela. Primanjem što više podataka i konstantnim menjanjem podešavanja, program se postepeno poboljšava. "OpenAI" je kreirao nekoliko manjih verzija ovog programa za timove stručnjaka i dalje analize modela.
  4. Osnivači Čet GPT-a dobijaju razne kritike zobg nedostatka transparentnosti i zloupotrebe programa. "OpenAI" je postavio ograničenja na komercijalnu upotrebu Čet GPT-a, kako bi se sprečilo masovno korišćenje modela u potencijalno štetne svrhe.
  5. Odgovori softvera na određena pitanja nisu uvek tačni ili odgovarajući, jer on funkcioniše prema obrazcima koji se nalaze u bazama programa. Ipak, smatra se da će se sve više usavršavati u narednim godinama.
  6. Iako je "OpenAI" dobio značajnu finansijsku podršku investitora visokih profila (Majkrosoft, Ilon Mask), osnivači su javno izjavili da troškovi postaju veoma veliki i da razmatraju uvođenje novčane naknade za korisnike u budućnosti.

Mišljenja javnosti o AI programima se često menjaju. Mnogi vide budućnost u veštačkoj inteligenciji i veruju da svako treba da bude obrazovan i svestan o mogućnostima takvih programa. Drugi su ubeđeni da AI može samo da šteti ljudskom umu i kreativnosti, dok neki samo prihvataju ovaj savremen izum kao neizbežan razvoj tehnologije. 

Svakako, Čet GPT je impresivan jezički model koji ima potencijal da  revolucionarno promeni način na koji komuniciramo sa tehnologijom, a kako ona nastavlja da se razvija, biće zanimljivo videti na koje nove i zanimljive stvari će Čet GPT biti sposoban.