Magazin

Štampač za ljudsko tkivo napravljen od "Lego" kockica

Jedan od najnovijih pomaka u svetu biologije i nauke uključuje i svima omiljenu zanimaciju iz detinjstva – "Lego" kockice.
Štampač za ljudsko tkivo napravljen od "Lego" kockica© Youtube Screenshot/Cardiff University

Nabavljanje uzoraka ljudskog tkiva za biološka istraživanja postaje sve teže, iako se etički dobijaju donacijom organa ili odmah nakon hirurških zahvata. Prikupljanje uzoraka je počelo da predstavlja sve veći izazov za naučnike, zato što postoji ograničena dostupnost specifičnih veličina i vrsta uzoraka koje su potrebne u određenom trenutku.

Zbog toga je tim stručnjaka na Univerziretu u Kardifu razvio nov način dobijanja potrebnog tkiva i to pomoću "Lego" kockica. Oduvek su bile spoj kreativnosti, igre i funkcionalnosti, ali sada su dobile mnogo značajniju primenu.

Svojevremeno je proizveden3D (trodimenzionalni) štampač korišćenjem "Lego" kockica a ovakav tip štampača se godinama koristi za dobijanje plastičnih predmeta. Međutim, unapređena verzija izuma je napravljena tako da može "štampati" meke biološke materijale, u ovom slučaju, tkiva.

Tim se sastojao iz inženjera, dizajnera i biologa i zajedno su radili na konstruisanju mašine. Štampač ispušta supstancu koja podseća na gel, ali je zapravo puna ćelija, a pokret delova mašine pomaže u stvaranju slojeva materijala, koji reprodukuju izgled ljudskog tkiva.

"Bioštampač" se sada koristi za stvaranje kožnih ćelija, ali je planirano da se u budućnosti proizvode raznovrsnije vrsta tkiva, koja će biti od velike pomoći za biološka istraživanja. Predstavlja zanimljiv predlog za kopiranje uzoraka zdrave, ali i bolesne kože, što može olakšati proces traženja adekvatnih terapija.

Ono što je korisnike društvenih mreža najviše zapanjilo je sam materijal od koga je bioštampač napravljen, i to za "samo" petsto dolara. Mnogi su pozitivno reagovali na spoj "Lego" kockica (koje su za mnoge simbol kreativnosti i zabave) sa naukom, medicinom i savremenim dizajnom.

Odluka za korišćenje "Lego" kockica je doneta jer su naučnici želeli da svi studenti univerziteta osećaju "bliskost" sa mašinom, pogotovo oni koji nemaju inženjersko znanje, ali je gotovo svako upoznat sa plastičnim kockicama iz detinjstva. Takođe, tražili su jeftiniji, ali efikasan način primene ovakve tehnologije, jer su troškovi korišćenja klasičnih 3D štampača izutetno veliki, a jedna mašina košta i po nekoliko desetina hiljada dolara. 

'Sviđa mi se frugalnost i kreativnost koja je bila deo kreiranja ovakve naprave za medicinska istraživanja', napisao je jedan korisnik na Jutjubu.

image