Simptomi poput umora, čestih promena raspoloženja tokom dana, problema sa pamćenjem i koncentracijom, moždane magle i suve i lomljive kose mogu ukazivati na deficit joda u organizmu, a brojni endokrinolozi navode da nedostatak ovog važnog elementa može usporiti i rad metaboličkog sistema.
Jod je značajan u prevenciji usporavanja metabolizma
Prema navodima eksperata iz oblasti endokrinologije, jod je zadužen i za održavanje metabolizma, a njegov deficit može se odraziti na usporavanju biohemijskih reakcija koje se dešavaju unutar našeg organizma. Tada, hrana se skladišti kao masnoća, što dovodi do povećanja telesne mase i viška kilograma, a budući da su imunitet i metabolizam međusobno povezani, jod je važan i za podršku imunološkom sistemu.
Hormoni štite žlezde utiču na svaku ćeliju i sve organe u našem telu, budući da oni:
- regulišu brzinu sagorevanja kalorija
- utiču na broj otkucaja srca - mogu ih ubzati ili usporiti
- kontrolišu način kontrakcije mišića
- utiču na prolazak hrane kroz digestivni trakt
- kontrolišu brzinu kojom se odumrle ćelije zamenjuju novim
Više joda - manje virusa i bakterija
Odavno je poznato da je jod od velike važnosti za pravilno funkcionisanje organizma, a naročito važnu ulogu igra u radu štitne žlezde i imunološkog sistema, premda je jod mineral koji ima antibakterijsko, antivirusno i fungicidno dejstvo.
Doktor Geri Voren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIK (SAIC) sproveo je naučno istraživanje, a rezultati koje je dobio ukazuju na to da dnevni unos maksimalnih preporučenih doza ovog važnog minerala dovodi do apoptoze, odnosno smrti ćelija zaraženih virusima, što sprečava njihovo dalje širenje organizmom.
Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, svega 30 mikrograma po kilogramu telesne mase može pomoći u zaštiti našeg organizma od virusa, bakterija i gljivica koje prete našem imunološkom sistemu.
Namirnice bogate jodom
Naše telo nema sposobnost proizvodnje joda, te je jedini način da ga unesemo u organizam kroz namirnice ili suplementaciju. Međutim, kao i za sve ostale dodatke ishrani u vidu vitamina i minerala, neophodna je prethodna konsultacija sa lekarom.
Koje su to namirnice koje su bogate jodom?
Mlečni proizvodi
Količina joda u mleku i mlečnim proizvodima u velikoj meri zavisi od sadržaja joda u hrani kojom se stoka hrani, međutim, u većini slučajeva samo jedna šolja mleka može obezbediti od 50 do 110 procenata preporučene dnevne količine ovog minerala. Jogurt nam može pružiti približno polovinu preporučene dnevne doze, kao i sveži sir.
Jodirana so
Ideja dodavanja joda u običnu, kuhinjsku so došla je iz Sjedinjenih Američkih Država, gde se prvi put dvadesetih godina prošlog veka ovaj mineral koristio u ishrani kako bi smanjio otok štitne žlezde. U samo jednoj četvrtini kašičice jodirane soli nalazi se približno 71 mikrogram joda, što zadovoljava oko 50 procenata preporučenog dnevnog unosa.
Riba i plodovi mora
Riba poput tunjevine ne samo da je niskokalorična, već i puta proteina, joda, kalijuma i Omega-3 masnih kiselina i vitamina B, a osim tunjevine, i bakalar je sjajan izbor.
Morski plodovi poput škampa takođe predstavljaju odličan izvor proteina i mnogih drugih hranljivih materija poput joda, vitamina B12, selena i fosfora, a samo 85 grama škampa u sebi ima skoro četvrtinu preporučene dnevne doze joda.
Jaja
Jedna od najzdravijih namirnica koja nudi veliki broj nutrijenata poput proteina, zdravih masti, vitamina i minerala su jaja. Jod se u jajima nalazi u žumancetu, a jedno veliko jaje sadrži oko 24 mikrograma joda odnosno 16 procenata dnevne norme.