Tajne venčanih kruna Romanovih: Srebro, somot i brilijanti za buduću mladu

Venčanja članova imperatorskih porodica oduvek su privlačila mnogo pažnje - spisak zvanica, glamurozne toalete i naravno nakit u centru su pažnje na takvim događajima. U domu Romanovih se sve do 1884. godine kruna svaki put sastavljala i iznova rastavljala nakon svečanosti, sve dok specijalno za venčanje Elizabete Fjodorovne i kneza Sergeja Aleksandroviča nije napravljena venčana kruna od srebra, somota boje maline i brilijanata, koja se nasleđivala sve do 1908. godine.

Mnoge dragocene relikvije ruske imperije danas se nalaze u privatnim kolekcijama, muzejima ili antikvarnicama širom sveta, dok su pojedine izgubljene bez traga tokom ratova. Jedna od najcenjenijih stvari iz perioda Romanovih, danas se nalazi u muzeju Hilvud nadomak Vašingtona, a njena istorija je duga i zanimljiva: krasila je mnoge mlade carske porodice Romanovih, od samog nastanka važila je za ponos čitave dinastije, a zatim prevalila dug put preko okeana da bi sa ponosom bila izložena na drugom kontinentu.

Brilijanti sa odore imperatora Pavla I i tradicionalni kokošnik

Venčana kruna ruskih imperatora sačinjava srebrni okvir prečnika 10,2 centimetra i visine 14,5 centimetara, somota boje maline i brilijanata, a upravo njihovo poreklo daje poseban značaj i vrednost ovom remek delu ruskih juvelira. 

Imperatorsku krunu izradili su najbolji majstori juvelirnice Bolina, a njen karkas od somota ukrašen je dragocenim kamenjem poznatog juvelira Leopolda Fisterera. Dragoceno kamenje prvobitno je bilo izrađeno za odore imperatora Pavla I, koje je njegova majka, Katarina II naručila specijalno za njega, da bi tek nakon 90 godina 80 brilijanata iskorišćeno za izradu raskošne venčane krune Romanovih.

Nasledstvo imperatorske porodice

Sve do 1884. godine krune koje mladenci nose na imperatorskom venčanju izrađivale su se individualno od brilijanata iz Brilijantskog skladišta, a nakon svečanog obreda ona bi bila dekomponovana (rastavljana) do sledećeg venčanja. Duga tradicija promenjena je 1884. godine, kada je i nastala venčana kruna Romanovih.

Od 1884. do 1908. godine ovo juvelirsko remek delo krasilo je glave nevesta Imperatorskog dvora - napravljena specijalno za svečanost sklapanja braka između Elizabete Fjodorovne i kneza Sergeja Aleksandroviča, ova kruna se kasnije "nasleđivala" i koristila za sva ostala venčanja carske porodice. Zvanični podaci govore da je ovu venčanu krunu poslednja nosila velika knjeginja Marija Pavlovna, na svom venčanju sa princom Vilhelmom.

Tragična sudbina imperatorske krune

Nažalost, imperatorsku venčanu krunu sustigla je ista sudbina kao i mnoge druge dragocene relikvije porodice Romanovih. U novembru 1926. godine ovo remek delo prodato je bogatom kolekcionaru antikviteta Normanu Vejsu, nakon čega je učestvovala u licitaciji na poznatoj Kristi aukciji: tada je, 26. marta 1927. godine ona prodata za 6100 funti.

Nakon aukcije, kruna Romanovih bila je izložena gotovo četiri decenije u galeriji Vartski, da bi 1966. godine njena ponosna vlasnica postala bogata Amerikanka, Mardžori Post. Danas, ova dragocenost stoji izložena u američkom muzeju Hilvud.