Magazin

Kulinarske prestonice: Otkrivamo pet gradova u svetu gde se najbolje i najukusnije jede

Beograd, kao mesto gde se jede najbolja tradicionalna hrana iz Srbije, našao se na 79. mestu, a Moskva na 37. mestu liste koju je objavio sajt Tejst Atlas (Taste Atlas). Gde da odete i šta da poručite, kada se nađete u ulozi turiste širom sveta? Šta je to što lokalno stanovništvo jede?
Kulinarske prestonice: Otkrivamo pet gradova u svetu gde se najbolje i najukusnije jede© freepik/marymarkevich

Poznati kulinarski portal, Tejst Atlas, napravio je zanimljivu listu gradova koji imaju restorane ili ulične štandove koji na najbolji način predstavljaju kuhinju svoje zemlje.

Kako je ovaj portal napravio listu? Oni su kombinovali prosek ocena najboljih lokalnih i regionalnih jela koja se služe u određenom gradu, prosečnu ocenu nacionalnih jela koja se služe u tom gradu i prosečnu Gugl ocenu najboljih tradicionalnih restorana u tom gradu.

Sa objavljene liste 100 najboljih predstavnika domaće hrane predstavljamo vam prvih pet.

1. Firenca u Italiji

Ocena: 4.71

Savet lokalaca - potražite manje poznati skačata "schiacciata", lokalni hleb nalik somunu, preliven maslinovim uljem i sa dodatkom soli, savršen za poneti.

Firenca, kolevka renesanse, je grad pun istorije, kulture i arhitekture koja oduzima dah. Lokalna scena hrane je divan spoj šarma starog sveta i modernih kulinarskih inovacija, sa jedinstvenim naglaskom na domaćoj hrani i mnogobrojnim porodičnim restoranima. Tradicionalnu firentinsku kuhinju karakteriše jednostavnost i fokusiranost na visokokvalitetne lokalne sastojke.

Lokalno stanovništvo voli svoj "bistecca alla Fiorentina", debeo, sočan odrezak mesa sa koskom, pečen na otvorenom plamenu i začinjen maslinovim uljem, solju i biberom.

Lampredotto, glavna firentinska ulična hrana, pravi od iznutrica, tačnije od kravljeg želuca koji se kuva sa raznim začinskim biljem kako bi bio mekan i dobro začinjen. Sve to se kasnije grubo izreže i stavi na hleb ili u lepinju, koja se pre toga dobro natopi sosom od kuvanja. Od dodataka obično ide samo so i biber. Retko kod se može pojesti serviran u tanjiru, čak i u restoranu ukoliko ne naglasite dolazi u formi sendviča.  Dok se trippa alla fiorentina", jelo napravljeno od sporo kuvanih tripica u sosu od paradajza, možda neće svideti svima zbog svoje izrazite teksture, ali je ipak autentična lokalna poslastica.

Lokalna hrana koju morate isprobati

  • Bistecca alla Fiorentina
  • Lampredotto
  • Ribollita
  • Pappardelle al cinghiale
  • Trippa alla Fiorentina

2. Rim, Italija

Ocena: 4.68

LOKALNI SAVET: Upustite se u kvart Testaccio da biste pronašli neke od najboljih, autentičnih rimskih jela u skromnijim restoranima.

Rim, večni grad, može se pohvaliti bogatom istorijom, kultnim spomenicima i živopisnom kulturnom scenom. Njegova lokalna scena hrane kombinuje autentičnost tradicionalnih italijanskih restorana sa sve većim brojem savremenih i inventivnih restorana. Rimska kuhinja je poznata po izdašnim, ukusnim jelima napravljenim od jednostavnih, svežih sastojaka.

Lokalno stanovništvo obožava testeninu, posebno klasični "cacio e pepe", minimalističko jelo napravljeno od pekorino sira i crnog bibera.
"Supplì", kuglice od pirinča punjene mocarelom i sosom od paradajza, pržene u dubokom ulju, jedinstvena je rimska ulična hrana.
"Pajata", jelo napravljeno od telećih creva, kuvano sa sosom od paradajza i servirano uz testeninu, manje je poznat rimski specijalitet, koji obožavaju oni koji vole da eksperimentišu sa novim ukusima.

Obavezno probajte:

  • Pasta carbonara
  • Cacio e pepe
  • Penne all'arrabbiata
  • Pizza al Taglio
  • Saltimbocca alla Romana

3. Lima, Peru

Ocena: 4.66

LOKALNI SAVET: Istražite gradske pijace da biste pronašli najsvežiji "ceviche", koji se često priprema pred vama.

Lima, glavni grad Perua, nudi zadivljujuće primorsko okruženje, živopisnu umetničku scenu i bogatu istoriju koja datira iz pretkolumbovskih vremena.

Lokalna prehrambena scena je poznata po inovativnoj fuziji tradicionalnih peruanskih sastojaka sa međunarodnim kulinarskim tehnikama. Tradicionalnu kuhinju karakterišu raznovrsni ukusi i upotreba svežih morskih plodova.

Lokalno stanovništvo posebno voli "ceviche", jelo napravljeno od sirove ribe marinirane u sokovima od citrusa i začinjeno čili papričicama.
"Tiradito", peruansko-japansko jelo koji sadrži tanko isečenu sirovu ribu sa začinjenim sosom, jedinstvena je ponuda grada.
"Anticuchos", ražnjići od mariniranog goveđeg srca pečenog na roštilju, možda ne zvuče kao privlačno jelo, ali ih je jedno od najboljih uličnih jela na svetu, prema osenama kulinara.

Lokalna hrana koju bi trebalo isprobati:

  • Butifarra
  • Salchipapas
  • Ceviche
  • Anticuchos
  • Aji de gallina

4. Napulj, Italija

OCENA: 4,65

Savet lokalaca: Ne propustite priliku da probate "frittatine", lokalnu uličnu hranu napravljenu od testenina, sira i šunke, pržene u ulju.

Napulj, rodno mesto pice, je užurban italijanski grad poznat po živopisnom uličnom životu, istorijskim mestima i zadivljujućim pogledima na Vezuv. Lokalna hrana je primamljiva mešavina cenjenih starih italijanskih i savremenih restorana, sa jedinstvenim fokusom na napuljsku picu.

Tradicionalnu napuljsku kuhinju karakterišu jaki ukusi i jednostavni sastojci.
Nijedno jelo nije simboličnije za Napulj od pice Margarite, prelivene paradajzom, sa mocarelom i bosiljkom, što simbolizuje boje italijanske zastave.

Ovaj živahni grad je takođe dom "sfogliatella", jedinstvenog napuljskog peciva punjenog zaslađenim rikota sirom i korom citrusa.
"’O per e ’o muss", jelo napravljeno od svinjskih nogu i njuške, dugo kuvano i servirano hladno, omiljeno je jelo stanovnicima Napulja.

Lokalna hrana koju bi trebalo probati:

  • Pizza Napoletana
  • Spaghetti alle vongole
  • Spaghetti alla puttanesca
  • Sfogliatella
  • Babà

5. Hong Kong

Ocena: 4,63

LOKALNI SAVET: Posetite "cha chaan teng", lokalne restorane, kako biste isprobali pristupačnu i autentičnu hranu iz Hong Konga.

Hong Kong, dinamična metropola u kojoj se istok susreće sa zapadom, poznat je po užurbanim pijacama i bogatom kulturnom nasleđu. Lokalna prehrambena scena je živahna mešavina tradicionalne kantonske kuhinje, međunarodnih uticaja i napredne kulture ulične hrane.

Tradicionalna jela Hong Konga poznata su po svojoj delikatnoj ravnoteži ukusa, tekstura i aroma.

Ne treba propustiti "dim sum", male porcije nekada i veličine zalogaja, koji se obično poslužuju uz čaj.
Zmijska supa, toplo jelo napravljeno od zmijskog mesa i začinjeno pečurkama i drugim sastojcima, intrigantna je, kulinarska ponuda koju neguju mnogi lokalni stanovnici.

Obavezno probati i:

  • Dim sum
  • Char siu
  • Roast goose
  • Egg tart
  • Wonton noodles
image
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      • Quality
      Live