Zbog čega na svim reklamama "Epl" uređaja časovnik pokazuje 9:41

Širom sveta obožavaoci "Epl" uređaja uvek sa nestrpljenjem ičšekuju lansiranje novih gedžeta - mobilnih telefona, tableta i pametnih satova, koji sa sobom uvek donose brojne novitete. Ipak, jedna stvar se ne menja još od 2007. godine - vreme 9:41 na gotovo svakoj reklami za novi uređaj. Šta se krije iza ovih brojki kojima već preko 15 godina ostaju verni čelnici kompanije?

Ako tražite dokaz za kreativni perfekcionizam kompanije "Epl" dovoljno je da pogledate njihove reklame na kojima ćete uvek, na gotovo svakom proizvodu koji reklamiraju, videti isto vreme - 9:41. Postojale su brojne spekulacije zbog čega su se čelnici jedne od najvećih svetskih kompanija opredelili baš za ovo vreme, a odgovor više nije tajna!

Omaž novom Ajfonu

Ove brojke predstavljaju svojevrstan omaž Džobsovoj najavi Ajfona na konferenciji MekUorld (MacWorld) 2007. godine. Stiv Džobs je smatrao da je najbolji način za prezentovanje novog proizvoda da se on predstavi nakon 40 minuta uvodnog govora, a došao je na ideju da to uradi na nesvakidašnji i veoma kreativan način: novi Ajfon bio bi prikazan na velikom video bimu iza njegovih leđa i prikazivao bi tačno vreme njegove najave!

Ali, zašto onda 9:41, a ne 9:40, ako je predstavljanje novog Ajfona tačno 40 minuta nakon početka prezentacije? Taj minut više bio je igranje na sigurno: ako bi Džobs požurio par sekundi - telefon na video bimu prikazivao bi 9:39, a ako bi samo mrvicu okasnio - kao što jeste - bio bi tačno "na vreme" da izgovori uvodnu rečenicu i tačno u 9.41 prikaže novi proizvod na tržištu.

Pametni sat predstavlja izuzetak

"Eplov" pametni sat, Epl Voč (Apple Watch) jedini je uređaj koji "odudara" i prikazuje drugačije vreme: na ovom satu se za potrebe kreiranja reklama koristi uobičajeno vreme 10:09. Ovakva razlika postoji isključivo zbog analognih satova, na kome u 10:09 kazaljke stoje u položaju koji podseća na latinično slovo V (V) u koje se naziv kompanije savršeno uklapa.