Magazin

Perimenopauza: simptomi i kada nastupa

"Prošla sam intenzivna noćna znojenja i valunge, razne telesne promene i razmišljala kako je sve to užasno i zastrašujuće. Kada sam se obraćala prijateljicama nailazila sam na podsmehe. Pomislila da se to drugima ne dešava i da je bolje da ćutim. I tako je i bilo", rekla glumica Naomi Vots o periodu života kada se susrela sa izazovima rane perimenopauze.
Perimenopauza: simptomi i kada nastupa© freepik/Drazen Zigic

"Bio je to šok, jer te niko ne pripremi da bi to moglo da se dogodi" objasnila je glumica.

Menopauza se dešava svakoj ženi kako stari, ali je perimenopauza ono što joj prethodi, period koji traje nekoliko godina. Ovo osetljivo doba u ženskom životu, vekovima je bilo tretirano na pogrešan način. Početkom 19. veka, u Engleskoj su prepisivani opijum i kanabis, da bi se suzbili simptomi perimenopauze. Bilo je popularno lečenje takozvane ženske histerije, koja je smatrana jednim od simptoma menopauze.

"Perimenopauza je vreme tranzicije, sa puno uspona i padova. Ako nemate gde i kome da se isplačete, iskukate i s kim da se nasmejete, biće to užasno težak period", kaže glumica, Naomi Vots, opisujući svoje iskustvo, i naglašava da je podrška u ovom periodu ono što je najvažnije.

Promene u ciklusu, tj. odstupanje od uobičajenog mesečnog ritma, prvi su znaci početka perimenopauze, koja može trajati i čitavu deceniju. Povećava se broj dana između ciklusa, da bi na kraju potpuno prestao. Nakon ovoga sledi menopauza koja nastupa 12 meseci posle poslednjeg ciklusa. Promene raspoloženja, epizode anksioznosti, kao i problemi sa koncentracijom i takozvanom maglom u pamćenju, su takođe simptomi koji mogu znatno uticati na kvalitet života, imajući u vidu da perimenopauza počinje u četrdesetim godinama, kada je žena radno aktivna.

Nakon što je ginekolog, tada 36. godišnjoj glumici, rekao da je ušla u perimenopauzu, Naomi Vots kaže da je osetila paniku, usamljenost, nije znala sa kim da razgovara na tu temu i nije imala dovoljno informacija.

I upravo su žene vekovima ćutale jedna drugoj. Gvinet Paltrou, čuvena glumica, takođe se priseća vremena u kome je njena mama prolazila kroz ovaj period života. "Taj period bio je na neki način obojen tugom, žaljenjem… Mislim da mi nemamo u društvu dobre primere žena koje će nas motivisati, da kroz perimenopauzu prođemo kako treba".

Osim psiholoških, najčešći fizički problemi, koje žena u ovom periodu života ima, su smena toplih i hladnih senzacija, neretko praćena vrtoglavicom. Noćna znojenja i česta buđenja iz sna, koja dovode do nedovoljnog noćnog odmora, ubrzan puls, glavobolje, umor, bolovi u zglobovima i kostima, takođe su pratioci ovih hormonskih promena.

"Postoji trenutak tokom perimenopauze kada se osećate kao da gubite sebe, ali bih volela da vidim više informacija o tome kako da se vratite. Kada se vratite, vi ste zapravo najautentičnija verzija sebe, jer više niste žrtva svojih hormona", rekla je Naomi Vots za magazin "Pipl".

U ovoj fazi kod nekih žena remeti se i nivo samopouzdanja, jer telo reaguje na jedan nov način koji je nepoznat - menja mu se pre svega forma, pojavljuje se salo oko stomaka kod osoba koje ga nikada nisu imale, celulit, otiču noge i zglobovi. Nekada se osoba goji i pored svih dijeta i sistema vežbanja koje je do tada primenjivala.

"Kako je nauka uspela da održi erekciju kod muškarca i do 19 sati pomoću tablete, a još nije našla lek za nalete vrućine kod žena?!", prokomentarisala je Vupi Goldberg, na svoj šaljivi način, nedovoljan broj lekova za pomoć ženama. I zaista, tek od polovine 20. veka, počelo je lečenje, tj. pomoć ženama u vidu hormonske terapije.

Izostankom ciklusa mogu se pojaviti zdravstveni problemi, kao posledica hormonskih promena. Kako bi se podigla svest žena o ovoj fazi života, organizuju se mnogi seminari i javni nastupi poznatih osoba, sa ciljem edukacije i podrške, kako bi se ovaj tranzitni period ženama olakšao. Perimenopauza i menopauza ne treba da budu tabu tema, prirodan je period u životu svake žene. Potrebno je govoriti o ovom periodu javno, i edukovati naredne generacije, posebno imajući u vidu da će do kraja 2025. godine, milijardu žena na planeti biti u menopauzi.

image