Holivudske zvezde očarane Rusijom: Ko je oduševljen "ruskom dušom", a ko arhitekturom Boljšog teatra

Da li ste znali da je Leonardo Di Kaprio ruskog porekla? Ili da je čuveni holivudski glumac Hju Džekmen ostao očaran moskovskim metroom? Ruska arhitektura i znamenitosti, neprevaziđena književnost i toplota i gostoprimstvo ruskog naroda mnogr ostavljaju bez daha, pa tako i brojne holivudske zvezde.

Nebrojano puta su svetske zvezde sa posebnim žarom isticale svoju ushićenost ruskom kulturom, spominjući kulturno nasleđe velikih književnika i scenarista, a za mnoge od njih "hemija" se desi već pri prvom dodiru sa remek delima ili arhitekturom. Koje holivudske zvezde posebno cene rusko kulturno nasleđe?

Džoni Dep

Svoje divljenje bogatom istorijom Rusije Džoni Dep neretko je isticao u intervjuima, a kako je i sam naveo, u Rusiju se zaljubio na prvi pogled: kada je prvi put posetio Moskvu 2011. godine tokom premijere filma "Pirati sa Kariba" legendarni glumac ostao je očaran zemljom.

Sa naročitim poštovanjem Dep je prokomentarisao ruske književnike, ističući koliko su fantastični i inspirativni, a životni put Dostojevskog bi čak i sam sa radošću ponovio.

Glumac nije mogao da ne spomene i ruske devojke, a pored nesvakidašnje lepih crta lica, posebno je istakao i njihov nestvaran pogled koji pleni i odražava kulturno nasleđe zemlje. "U slovenskim crtama lica ima nečeg dubokog, one su lepo oblikovane, ali sa hiljadama i hiljadama godina kulture u njihovim očima. Postoji velika privlačnost, velika privlačnost u tim očima", naveo je Džoni.

Leonardo Di Kaprio

Miljenika ženske populacije, Leonarda Di Kapria za Rusiju veže ne samo ljubav prema kulturi, već i poreklo: baka popularnog glumca rođena je u Permu, a njegov deka je odrastao u ruskoj porodici. Kasnije, baka se preselila u Nemačku, gde je dobila ćerku, majku Di Kapria. U jednom od intervjua, glumac je sa ponosom istakao svoje rusko poreklo i naveo da je on "napola Rus", a ne "na četvrtinu" kako drugi smatraju. Karakteru svojih predaka Leonardo Di Kaprio oduvek se divio, navodeći da su bez obzira na sve nedaće, siromaštvo, ratove i emigraciju uspeli da opstanu i budu čestiti ljudi.

Kada je reč o ruskoj kulturi, Di Kaprio sa posebnim ponosom ističe da je veliki poštovalac sovjetske kinematografije i pasionirani kolekcionar filmkih postera iz tog perioda. Zamislite samo - dela sovjetske kinematografije u privatnoj kolekciji glumca ovakvog "kalibra"!

Hju Džekmen

Sa ruskom istorijom holivudski zavodnik Hju Džekmen počeo je upoznavati se još u školi, dok se u školi glume upoznao i sa deloma Stanislavskog i Čehova zahvaljujući kojima je posetio i Rusiju. Arhitektura, istorija i znamenitosti Moskve na glumca su ostavili veoma jak utisak, a kako je istakao, Boljšoj Teatar smatra jednim od najznačajnijih spomenika kulture.

Mnoge je iznenadilo i to koliko se Hju Džekmen oduševio moskovskim metroom: kako je ispričao u jednom od intervjua, nije mogao ni da pretpostavi da metro može biti toliko lep!

Danijel Redklif

Popularni britanski glumac koji je svetsku slavu stekao zahvaljujući ulozi Hari Potera, Danijel Redklif, sa pravom se može nazvati predvodnikom obožavalaca Rusije. Svoj prvi dolazak u Rusiju Redklif vezuje za premijeru filma "Žena u crnom" u Moskvi, a bez obzira na surovu klimu i mrazeve kojima je ruska prestonica dočekala glumca, bio je očaran gradom i arhitekturom. Zanimljivo je i da je proslavu svog 21. rođendana Danijel organizovao upravo u Rusiji, u Sankt Peterburgu.

Ruska kultura, po rečima Redklifa, ostavila je poseban trag na njegovoj ličnosti, a naročito literatura: "Majstor i Margarita" i "Zapisi mladog doktora" Mihaila Bulgakova, kao i "Zločin i kazna" Dostojevskog, neka su od omiljenih dela popularnog glumca.

Rajf Fajns

Ljubav prema ruskoj literaturi i kulturi kod Rajfa Fajnsa pojavila se još u detinjstvu, a sve zahvaljujući njegovoj majci, spisateljici Dženifer Laš, koja je bila zaljubljenik u rusku književnost. Među omiljenim ruskim piscima Fajnsa ističu se Puškin, Dostojevski, Čehov, Tolstoj i Turgenjev, a svoju ljubav prema njihovim delima Fajns je krunisao ulogom u filmu "Onjegin" - u pripremu i snimanje filma bila je uključena gotovo cela njegova porodica.

Međutim, Rajf Fajns nije očaran samo kulturnim nasleđem Rusije, već i ruskim jezikom, a nakon uloge u filmu "Dve žene" Vere Glagoljeve glumac je počeo čak i da uči ruski jezik.

Kijanu Rivs

Holivudska zvezda Rusiju je posetila nekoliko puta: prvi put još tokom devedesetih godina prošlog veka, a zatim za potrebe snimanja filma "Profesionalac" i premijere drugih filmova. Tokom priprema za snimanje krimi trilera, Rivs je posetio ne samo Sankt Peterburg, već i druge delove Rusije, uključujući i Sibir.

Poseban utisak na glumca ostavila je arhitektura severne prestonice Rusije, ali i ruski narod i "ruska duša": po rečima Rivsa, stanovnici Rusije veoma su topao i mio narod, a obožavaoci su ga oduševili posebnim gostoprimstvom.