Magazin

Pronađeni mikrobi koji mogu da svare plastiku na samo 15 stepeni

Mikrobi koji mogu da svare plastiku na nižim temperaturama otkriveni su na Alpima i Arktiku, a veruje se da će biti važni u lancu reciklaže na našoj planeti. Razgradnja plastike od strane mikroorganizama generalno uključuje proizvodnju enzima, kao što su enzimi koji razgrađuju plastiku, međutim, aktivnost ovih enzima se često optimizuje na višim temperaturama, ograničavajući njihovu efikasnost na nižim temperaturama koje se obično nalaze u okruženju.
Pronađeni mikrobi koji mogu da svare plastiku na samo 15 stepeni© pexels/mali maeder

Da li je kraj svim kesama, flašama i nebrojenom plastičnom otpadu, koji se skupljaju na našoj planeti, a kojima treba nekada i više od 500 godina kako bi iščezle sa lica zemlje?

Upravo novopronađeni mikrobi mogli bi da dovedu do preokreta u procesu reciklaže i pomognu da se napokon rešimo ogromne količine plastičnog đubreta.

Mikrobe, koji mogu da svare plastiku na 15 stepeni, pronašli su naučnici iz švajcarskog Saveznog instituta (WSL), prenosi Tanjug.  Doktor Džoel Ruti iz WSL i njegove kolege sakupili su 19 sojeva bakterija i 15 tipova gljivica koje su bile zakopane uz plastiku godinu dana na Grenlandu, norveškim ostrvima Svalbard i Švajcarskoj i rezultati su bili pozitivni za većinu sojeva i gljivica.

Ono što je iznenadilo doktora Rutija je što je većina testiranih sojeva mogla da razradi bar jednu od testiranih plastika.

Brojni mikroorganizmi koji mogu da razgrađuju plastiku pronađeni su još ranije, ali obično mogu to da rade na temperaturama iznad 30 stepeni. To znači da je njihovo korišćenje u industrijske svrhe skupo, jer zahteva grejanje, a takođe nije karbon-neutralno.

image