Magazin

Jutjuber priznao da je namerno srušio svoj avion zbog broja pregleda

Kada je snimak pada aviona Trevor Džejkob objavio na svom Jutjub kanalu u decembru 2021. godine, nagovestio je da je reč o nesreći a inicijalni cilj da dostigne veliki broj pregleda je očigledno postigao, s obzirom da je video snimak pregledan skoro 3 miliona puta. Međutim, ovaj jutjuber koji je namerno srušio avion, izjasniće se krivim za ometanje savezne istrage čišćenjem mesta nesreće, kažu američki tužioci.
Jutjuber priznao da je namerno srušio svoj avion zbog broja pregleda© printscrean/ youtube/TrevorJacob

U sporazumu o priznanju krivice, rekao je da je snimio video kao deo ugovora o sponzorstvu proizvoda, međutom zbog ove akcije, mogao bi da se suoči sa kaznom do 20 godina zatvora.

Džejkob je solo letom uzleteo sa aerodroma u Santa Barbari u Kaliforniji postavivši kamere u avion. Uz kamere, ovaj jutjuber je sa sobom poneo i padobran, kao i selfi štap.

On "nije nameravao da stigne na odredište, već je umesto toga planirao da se katapultira iz svoje letelice tokom leta i snimi sebe kako se spušta padobranom na zemlju kao i pad svog aviona", saopštilo je američko tužilaštvo za centralni okrug Kalifornije, a prenosi "Gardijan".

Trevor Džejkob je, otprilike 35 minuta nakon leta, skočio iz aviona i počeo da snima letelicu dok je padala. Jutuber je peške otišao do mesta rušenja aviona, uzeo snimak, a tek dva dana kasnije prijavio rušenje aviona Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja. Istražiteljima je rekao da je njegov avion izgubio struju i da ne zna gde je olupina, međutim ova priča izazvala je sumnje od strane vazduhoplovnih stručnjaka i saveznih vlasti. Kasnije su otkrili da Džejkob nije pokušao da pozove kontrolu vazdušnog saobraćaja, kao ni da potraži bezbedno mesto za sletanje.

Kako je istraga otkrila, Džejkob i njegov prijatelj su naknadno odleteli helikopterom na mesto nesreće i odvukli srušeni avion u okrug Santa Barbara, gde ga je Džejkob stavio u hangar. Tokom nekoliko dana uništavao je delove olupine, kako predstavnici organa vlasti kažu, u cilju ometanja istrage.

Ovaj pilot i padobranac pristao je da prizna krivicu za krivično delo uništavanja i prikrivanja sa namerom da ometa saveznu istragu, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

image