Jutjuber priznao da je namerno srušio svoj avion zbog broja pregleda

Kada je snimak pada aviona Trevor Džejkob objavio na svom Jutjub kanalu u decembru 2021. godine, nagovestio je da je reč o nesreći a inicijalni cilj da dostigne veliki broj pregleda je očigledno postigao, s obzirom da je video snimak pregledan skoro 3 miliona puta. Međutim, ovaj jutjuber koji je namerno srušio avion, izjasniće se krivim za ometanje savezne istrage čišćenjem mesta nesreće, kažu američki tužioci.

U sporazumu o priznanju krivice, rekao je da je snimio video kao deo ugovora o sponzorstvu proizvoda, međutom zbog ove akcije, mogao bi da se suoči sa kaznom do 20 godina zatvora.

Džejkob je solo letom uzleteo sa aerodroma u Santa Barbari u Kaliforniji postavivši kamere u avion. Uz kamere, ovaj jutjuber je sa sobom poneo i padobran, kao i selfi štap.

On "nije nameravao da stigne na odredište, već je umesto toga planirao da se katapultira iz svoje letelice tokom leta i snimi sebe kako se spušta padobranom na zemlju kao i pad svog aviona", saopštilo je američko tužilaštvo za centralni okrug Kalifornije, a prenosi "Gardijan".

Trevor Džejkob je, otprilike 35 minuta nakon leta, skočio iz aviona i počeo da snima letelicu dok je padala. Jutuber je peške otišao do mesta rušenja aviona, uzeo snimak, a tek dva dana kasnije prijavio rušenje aviona Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja. Istražiteljima je rekao da je njegov avion izgubio struju i da ne zna gde je olupina, međutim ova priča izazvala je sumnje od strane vazduhoplovnih stručnjaka i saveznih vlasti. Kasnije su otkrili da Džejkob nije pokušao da pozove kontrolu vazdušnog saobraćaja, kao ni da potraži bezbedno mesto za sletanje.

Kako je istraga otkrila, Džejkob i njegov prijatelj su naknadno odleteli helikopterom na mesto nesreće i odvukli srušeni avion u okrug Santa Barbara, gde ga je Džejkob stavio u hangar. Tokom nekoliko dana uništavao je delove olupine, kako predstavnici organa vlasti kažu, u cilju ometanja istrage.

Ovaj pilot i padobranac pristao je da prizna krivicu za krivično delo uništavanja i prikrivanja sa namerom da ometa saveznu istragu, saopštilo je američko ministarstvo pravde.