Magazin

Osam namirnica koje bi trebalo izbegavati pre treninga

Za postizanje dobre fitnes rutine i rezultata, osim treniranja, neophodna je i pravilna ishrana. Svakome je potrebno "gorivo" pred trening, a u žurbi, nekada možemo pojesti hranu koja zapravo nije najbolji izbor. Neke od njih su mlečni proizvodi ili čak orašasti plodovi i (mnogima omiljeni) avokado.
Osam namirnica koje bi trebalo izbegavati pre treninga© Pexels/Thought Catalog

Kako bi treninzi bili efikasni i produktivni, postoje dve važne stavke koje se moraju poštovati, a to su odmor i ishrana. U vremenu kada većina ima pretrpan dnevni raspored nekada je teško čak pronaći vremena i za treniranje, a kamoli za sastavljanje strogih režima ishrane.

Ipak, važno je truditi se i obraćati pažnju na hranu, jer ona ima veliki uticaj na rezultate treninga. Često je najlakše pronaći "brze kalorije" pred trening, jer nakratko daju energiju, ali stručnjaci smatraju da je neophodno imati dobru svest o hrani koja nije preporučljiva kao "gorivo".

Dejvid Viner, specijalista za treninge i ishranu, podelio je za "Kozmopolitan" nekoliko namirnica koje bi trebalo izbegavati pre treninga. Za neke možemo i sami da pretpostavimo, kao što su rafinisani šećeri, gazirani sokovi ili previše ljuta grana, ali nas neke mogu iznenaditi jer spadaju u "zdravu" hranu:

Previše vlakana

Uopšteno govoreći, hrana bogata vlaknima, poput hleba i testenine od celog zrna pšenice i ovsene pahuljice su dobre za organizam, pomažu da se osoba oseća sitom i dobre su za probavni sistem. Ipak, navedene namirnice bi trebalo izbeavati pred vežbanje, jer je telu potrebno duže vremena da ih svari. Može doći do gastrointenstinalnog stresa - nadimanje, mučnina, gasovi i grčevi u stomaku, koji mogu ometati vežbanje.

Orašasti plodovi

Zdrave masti koje se dobijaju konzumiranjem orašastih plovoda su važan deo ishrane, ali mogu biti loša ideja za obrok pre treninga. Mast usporava varenje, a što su veće količine, to će varenje duže trajati. Svrha jela pred trening je da se telo napuni "gorivom", a kako bi do toga došlo, hrana mora biti svarena. Orašaste plodove je najbolje jesti sat i po do dva pre vežbanja.

Povrće krstaša

Brokoli, karfiol, prokelj i drugo povrće krstaša su važne namirnice koje je potrebno uključiti u ishranu, ali nisu najbolji izbor pred trening. Navedeno povrće ima visok sadržaj rafinoze, to jest ugljeni hidrat koji može izazvati nadimanje i gasove.

Avokado

Nekima može zvučiti iznenađujuće, ali avokado sadrži veliki procenat masti. Iako spadaju u "dobre" masti, ne preporučuje se konzumiranje celog avokada pred trening. Avokado takođe sadrži vlakna, koja je (zajedno sa mastima) teže svariti i može doći do nelagodnog osećaja u stomaku. U slučaju da postoji velika želja za konzumiranjem avokada, onda je najbolje pojesti manje od polovine.

Mlečni proizvodi

Mleko, sir, jogurt itd. bi trebalo da se konzumiraju nakon, a ne pre treninga. Visok sadržaj masti može dovesti do osećaja umora, letargije i povećanja želudačne kiseline i gasova tokom treninga. Za one koji su čak i blago netolerantni na laktozu, mlečni proizvodi pre treninga mogu otežati rad, jer dolazi do nadimanja i stomačnih tegoba.

Rafinisani šećeri i gazirani sokovi

Prevelike količine šećera i ugljenih hidrata mogu dovesti do kratkog podizanja, pa zatim jakog pada energije. Bitno je obraćati pažnju na izvor šećera. Najbolje je naći namirnice koji sadrže glukozu (ugljeni hidrati) ili fruktozu (voće i povrće), jer će ih telo koristiti na efikasniji način.

Isto tako, gazirani sokovi nemaju dovoljno nutritivne vrednosti, a sadrže visok procenat šećera. Mogu izazvati osećaj umora, nadutosti ili grčeve u stomaku, što može ometati trening.

Ljuta hrana

Mnogi vole ljutu hranu, pogotovo kada im začini nisu previše intenzivni. Ipak, to ne znači da je preporučljivo da se konzumira pred trening. Uvek postoji rizik od nastanka problema sa probavom ili može doći do gorušice, koja može biti toliko intenzivna da se ceo trening obustavlja. Osim toga, previše jaki začini, pogotovo za one koji nisu navikli na njih, dovode i do stomačnih grčeva, koji utiču na produktivnost i efikasnost treninga.

image