Magazin

Pet stvari kojima nije mesto u spavaćoj sobi

Stručnjaci kažu da je deo doma najzaslužniji za sreću u ljubavi, upravo naša spavaća soba. Koji su to predmeti čije mesto nije u ovoj prostoriji, jer mogu stvarati probleme u našoj vezi sa partnerom?
Pet stvari kojima nije mesto u spavaćoj sobi© pexels/Vlada Karpovich

Svi želimo da nam naše spavaće sobe postanu lično utočište. U teoriji, mislimo da znamo kako to izgleda, ali nije tako lako kada je u pitanju praksa. Neke stvari bolje je ostaviti izvan naših spavaćih soba za zdravo, harmonično okruženje, jer spavaća soba pomaže izgradnji intimnosti sa partnerom. Stručnjaci smatraju da ovih pet stvari nikako ne bi trebalo da se nađe u ovoj prostoriji, prenosi "Best lajf". 

1. Ne donosite posao u spavaću sobu

Do pre par godina većina ljudi nije nosila posao kući, pa čak ni "zaostali" posao iz kancelarije, međutim u poslednje vreme, a posebno nakon pandemije, jedan deo zaposlenih se orijentisao na rad od kuće. Zbog toga je njima posebno teško izdvojiti prostor za rad u kući. Ipak, stručnjaci kažu da bi sve što okreće unutrašnji, misaoni odnos ka poslu, radu i produktivnosti, a odvlači pažnju od partnera ili sna, trebalo čuvati na drugom mestu.

"Predmeti u vezi sa poslom kao što su laptopovi ili papirologija u spavaćoj sobi, otežavaju opuštanje i mentalno odvajanje od rada. To takođe može stvoriti osećaj neravnoteže u vezi, jer posao preuzima primat nad kvalitetnim vremenom sa partnerom", kaže terapeut En Ruso, i upozorava da ovo takođe može stvoriti osećaj stresa i anksioznosti u prosoriji koja je pre svega namenjena odmoru.

2. Oprema za vežbanje

Vežbanje nam može pomoći da se opustimo i imamo bolju koncentraciju, ali sa druge strane, može stvoriti neugodno okruženje za partnera ako oprema za trening zauzima prostor za spavanje. Psiholozi smatraju da problem može nastati kada jedan od partnera ima naviku da kasno odlazi na spavanje ili da se ranije ujutru budi, a drugi partner u potpuno drugačijem ritmu živi i pritom vežba u sobi u kojoj se spava. Dugoročno će jedno drugom remetiti san i odmor, a to neće biti  zdravo za vezu.

3. Elektronski uređaji

Terapeut Ruso smatra da svi elektronski uređaji, od laptopa, preko televizora i telefona, mogu biti loši u spavaćoj sobi. "Oni mogu ometati san, stvoriti osećaj distance između partnera i ometati intimnost", objašnjava teraput. Ako ne možete potpuno da uklonite elektroniku iz spavaće sobe, Ruso savetuje da makar ograničite njihovu upotrebu.

4. Porodične fotografije

Iako je lepo pridržavati se tradicije kačenja porodičnih fotografija po kući, spavaća soba ipak nije mesto za njih, tvrde psiholozi.

"Porodične fotografije, na kojima su vaša deca, psi, bake, deke... mogu biti u drugoj prostoriji. Oni su apsolutno važni, ali ne bi trebalo da se nalaze u sobi namenjenoj intimi jednog para", kaže  Nensi B. Arvin, klinički psiholog. U ovom prostoru bi trebalo držati samo fotografije sebe i partnera, u cilju ojačavanja intimnosti u vezi, tvrdi psiholog Arvin.

5. Uspomene od bivšeg/bivše

"Zamislite kako biste se osećali ili šta biste mislili kada biste otkrili da vaš partner ima kutiju dragocenih uspomena iz prošle veze. Verovatno biste se zapitali da li su ostavili ovu vezu u prošlosti ili još uvek misle na bivšeg partnera. Nekada se osoba može osetiti kao da je višak u vezi", kaže Heder Ingland, doktorka nauka, terapeut za odnose. Ingland kaže da nikada ne bi trebalo da krijete fizičke uspomene na prethodne veze u spavaćoj sobi, već bi ih trebalo baciti kada ste već završili sa vezom. Ali ukoliko postoji neki razlog zašto ih ne možete ostaviti ili baciti, nemojte ih držati u spavaćoj sobi da ih vaš novi partner pronađe.

image