Pravo iz sna na društvene mreže: Zbog čega nije dobro dan započinjati sa telefonom u rukama

Korišćenje mobilnog telefona odmah nakon buđenja, prelistavanje vesti i "skrolovanje" društvenim mrežama jedna je od najnezdravijih jutarnjih navika koja se "uvukla" u našu svakodnevicu, a započinjanje dana uz mobilni telefon pokazalo se kao veoma štetno po našu produktivnost, kreativnost i raspoloženje. Koji trikovi nam mogu pomoći da se rešimo ove navike i svoj dan započnemo na pravi način?

Sedam ujutru je, zvoni vam alarm, uzimate telefon u ruke i vidite nekoliko notifikacija. Odgovarate na jednu poruku, pa na drugu, a zatim ulazite i na mejl - čisto da proverite da li su vam poslali ponudu koju očekujete. Kada ste već "na telefonu" proveravate i šta ima na Instagramu i Tviteru, i - prošlo je 20 minuta od kako ste se probudili, a vi još niste ustali iz kreveta. Osim toga, tu je i blaga anksioznost, jer ćete verovatno kasniti na posao.

Korišćenje telefona od ranog jutra može prouzrokovati nespokoj i manjak kreativnosti

Korišćenje telefona odmah nakon buđenja navika je koja se u našu svakodnevicu "uvukla" relativno nedavno, sa dolaskom društvenih mreža i užurbanog načina života koji živimo. Ovakvo "buđenje" organizma nikako nije dobro: umesto laganog prelaska iz sna u stanje budnosti, daleko od užurbanog i bučnog života, buđenje sa mobilnim telefonima može dovesti do pojave nespokoja i intenzivne moždane aktivnosti.

"Kada dan započinjemo na ovaj način rizikujemo da postanemo "žrtve" negativnih i stresnih informacija", navela je terapeutkinja Anisa Piraste. Otpočinjanjem dana na društvenim mrežama, svoj organizam i misli stavljamo u drugi plan, a svakodnevne aktivnosti drugih ljudi, njihovi problemi, ali i vesti iz regiona i sveta dolaze na prvo mesto. Takav nalet informacija i preintenzivna moždana aktivnost ostavljaju posledice ne samo na raspoloženje, već i na produktivnost i kreativno razmišljanje. Kako navodi psiholog Li Čembers: "Mi automatski reagujemo na veliku količinu informacija, a mesta za stvaranje nečega novog ne preostaje".

Trikovi za lepše buđenje

Ipak, za ovu naviku ima "leka", a promenom malih stvari u jutarnjoj rutini vaša jutra biće kvalitetnija i spokojnija. Šta možete učiniti za sebe već sutra ujutru?

Samo nežno prema sebi tokom perioda adaptacije

Kao i svaka druga promena, i ova vam može teško pasti, a što je najvažnije jeste da budete strpljivi i istrajni u novom načinu buđenja. Izmene ne moraju da se dese "preko noći", a zdrave navike će vam se ustaliti kada budete osvestili benefite po vaše zdravlje i dobro raspoloženje.