"Zamena šećera veštačkim zaslađivačima, ne pomaže ljudima da dugoročno kontrolišu svoju težinu. U kratkom roku smo videli blago smanjenje telesne težine, ali to neće biti održivo duže vreme. Smanjenje gojaznosti, kontrola telesne težine ili rizik od nezaraznih bolesti su, nažalost, nešto što nauka nije uspela da reši, a upotreba veštačkih zaslaživača neće stvoriti pozitivne zdravstvene efekte na ova stanja", rekao je Frančesko Branka, direktor odeljenja SZO za ishranu i bezbednost hrane, a prenosi Si-En-En.
Zaslađivači bez šećera se većinom koriste kao sastojak u upakovanoj hrani i pićima, a ponekad ih potrošači dodaju direktno u hranu i piće. SZO je 2015. godine izdala smernice o unosu šećera, preporučujući odraslima i deci da smanje dnevni unos na manje od 10 posto ukupnog energetskog unosa. Nakon te preporuke, interesovanje za zamene za šećer se povećalo.
Najnovija smernica, zasnovana na detaljnoj proceni naučne literature, govori da upotreba veštačkih zaslađivača nije dobra taktika u borbi sa viškom kilograma. Međutim, prema rečima lekara, ovo ne treba tumačiti kao indikaciju da unos šećera nema značaja za kontrolu težine. Umesto toga, trebalo bi smanjiti upotrebu zaslađenih pića i konzumirati sirovo ili blago prerađeno voće kao izvor slatkog ukusa.
Smernice, koje je izdao SZO, namenjene su državnim zdravstvenim organizacijama u zemljama koje bi možda želele da koriste naučnu analizu za sprovođenje promena politike za svoje građane. Frančesko Branko smatra da će primena ove smernice verovatno zavisiti od načina i količine konzumiranja zaslađivača u određenoj zemlji.
Najnovija istraživanja
U tumačenju rezultata dosadašnjih istraživanja pregledano je 283 studije, a rezultat je otkriće da je upotreba zaslađivača imala manji uticaj na smanjenje telesne težine i unosa kalorija u poređenju sa šećerom, i da nije došlo do promena u markerima dijabetesa kao što su glukoza i insulin, navodi se u izveštaju.
Studije su takođe otkrile mali uticaj na telesnu težinu i masno tkivo, ali bez promene u unosu kalorija. Međutim, one su otkrile nizak porast rizika od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i smrti od srčanih bolesti. Takođe je utvrđen veoma nizak rizik za razvoj raka mokraćne bešike ili rane smrti.
SZO pojašnjava da je preporuka "uslovna", jer na razvoj bolesti nakon konzumiranja zaslađivača, utiču i načini upotrebe ali i pojedinačne zdravstvene karakteristike učesnika studija.
Sa druge strane, u saopštenju poslatom elektronskom poštom, Međunarodna asocijacija zaslađivača, koja je industrijsko udruženje, kaže da smatra da je zanemarivanje dobrobiti zaslađivača sa malo kalorija/bez kalorija medveđa usluga. Udruženje je takođe razočarano što je zaključak SZO nastao na dokazima koji se uglavnom zasnivaju na opservacionim studijama, a koji su promenljivi.
"Opservacione studije koje prate ljude tokom određenog vremena su važne. Kako bi se pokazalo da ljudi sa prekomernom težinom mogu da smanje svoju telesnu težinu, potrebna je dugoročna studija", rekao je Branko kao odgovor Međunarodnoj asocijaciji zaslađivača.
I veštački i "prirodni" zaslađivači
"Stevija i monah su noviji zaslađivači, tako da je manje objavljenih istraživanja u naučnoj literaturi na ovu temu. Međutim, oni verovatno u telu pokreću sličan fiziološki mehanizam, kao i drugi zaslađivači. Ne možemo reći da se razlikuju od ostalih na osnovu podataka koje imamo jer igraju istu ulogu", rekao je Branko.
Nasuprot mišljenju stručnjaka, mnogi ljudi smatraju da su proizvodi od stevije "prirodniji", jer potiču od biljke stevije.
Nedavna studija istraživača sa Klivlendske klinike u SAD, otkrila je da eritritol, koji se koristi za zaslađivanje stevije, monah voća i keto proizvoda sa smanjenim sadržajem šećera, ima veze sa zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom i ranom smrću.
Ljudi koji već imaju rizik za razvoj nekog od navedenih oboljenja, poput dijabetesa, imali su dvostruko veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar ako su imali visoke nivoe eritritola u krvi, pokazalo je istraživanje.
Možete ukinuti i šećer i zaslađivače
Kao što su mnogi ljudi naučili da jedu i kuvaju bez soli, mogu naučiti da smanje svoju zavisnost od veštačkih šećera i nenutritivnih zaslađivača, smatra Frančesko Branko.
"Moramo da pričamo o decu u ranom uzrastu. Zašto roditelji obično koriste slatkiše kao nagradu za decu i to posle skoro svakog obroka? Moramo da preporučimo roditeljima da izbegavaju oslanjanje na sladak ukus kod dece", kaže Branko.
Čak i kada je osoba pravi "zavisnik" od šećera, dobra vest je da se može uzdržati od konzumiranja slatkih ukusa. Jedna od dijetetičara, Lisa Drajer, smatra da postoje neki koraci kojima se šećer može izbaciti.
- Postepeno smanjivati količine šećera - uključujući i veštačke zaslađivače, ubacivanje više hrane bogate proteinima i vlaknima u ishranu, može pomoći da se smanji žudnja za šećerom, preporuka je Drajerove. "Kada konzumiramo proteine i vlakna, usporava se porast šećera u krvi ako ih konzumiramo sa hranom koja sadrži šećer. To nam može pomoći da zadovoljimo i da smanjimo unos šećera", rekla je dijetolog.
- Birati hranu bez dodatog šećera i izbacite sva zaslađena pića (gazirana pića, energetska pića, sportska pića), a umesto njih izabrati vodu. Takođe, idealno bi bilo birati žitarice od celog zrna ili grčki jogurt bez zaslađivača.
- Piti kafu i/ili čaj bez ili sa manje šećera. Drajer smatra da bi trebalo biti oprezan u kafićima, jer sve kafe late ili aromatizovane kafe mogu imati šećera jednako koliko ga ima i konzerva soka, a nekad i više od toga.
- Uživati u voću, umesto u slatkišima. Trebalo bi birati pečene jabuke, jesti bobičasto voće, breskve sa cimetom umesto kolača, sladoleda, peciva i drugih slatkih poslastica.
- Paziti na skrivene šećere. Dodati šećeri su često prisutni u hrani za koju možda ne mislite da je "slatka", kao što su sosevi, hleb, začini i prelivi za salatu. Kupovni sosevi - poput kečapa, sosa za roštilj i sosa od paradajza, obično imaju najviše skrivenih dodatih šećera, smatraju stručnjaci.
- Čitati deklaraciju na kupovnoj hrani. Sva hrana i pića moraju na etiketi navesti količinu i vrstu šećera. "Dodati šećeri mogu biti pod drugim nazivima kao što su - agava, smeđi šećer, kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup, dekstroza, sok od trske, fruktoza, koncentrat voćnog soka, voćni nektar, glukoza, visokofruktozni kukuruzni sirup, med, invertni šećer, laktoza , sladni sirup, maltoza, melasa, javorov sirup, sirovi šećer, saharoza, trehaloza i turbinado šećer", navodi Drajer.