Sedam toksičnih fraza kojima uništavamo naše samopouzdanje

Toksično i negativno obraćanje sebi, kao i nimalo laskajući epiteti koje koristimo u razgovoru sa sobom veoma negativno utiču na naše samopouzdanje. Koje su to "najpopularnije" rečenice koje izgovaramo sebi i koje nas ometaju u postizanju ciljeva.

Ponekada o sebi govorimo u negativnom kontekstu i tonu, a naša psiha sa užasom "posmatra" to sa strane i malo po malo se zatvara u sebe i počinje da veruje da je sve to istina - da nismo dovoljno dobri i da ne zaslužujemo najbolje od života. Kao posledica javljaju se loše raspoloženje, nisko samopouzdanje i prvi simptomi depresivnosti.

Kojih sedam rečenica bi trebalo da potpuno izbacimo iz našeg rečnika ukoliko želimo da svoje samopouzdanje sačuvamo?

"Nisam lepa"

Iako u većini slučajeva ovo ne mislimo za sebe, čak i u takvom kontekstu ova rečenica može prouzrokovati nastajanje kompleksa i nesigurnosti u nama. Pojam ženske lepote je individualan, ali čak iako smatrate da nemate klasičnu "holivudsku" lepotu, to ne znači da niste lepi.

Lepota dolazi iznutra! Pokušajte sebe da pogledate sa strane i svoje nedostatke prihvatite, a akcenat stavite na ono čime se ponosite - na harizmu koju posedujete, šarm koji vas krasi i individualnost svoje ličnosti - to će vam pomoći da zavolite sebe i svoj fizički izgled i zauvek samokritičnost postavite po strani.

"Debela sam"

Koji god da je razlog zbog koga mislite da imate koji kilogram viška, ovakva toksična rečenica ne bi trebalo da postoji u vašim mislima. Skoncentrišite se na svoj osećaj i ukoliko primetite neželjene kilograme donesite odluku: da li je to vama sasvim u redu ili nije, a ukolkiko nije, prionite na posao: neznatne korekcije u ishrani, malo više fizičke aktivnosti i redovan san mogu vam pomoći da svoju liniju dovedete ponovo u željeno stanje.

"Nikada neću sresti ljubav svog života"

Svi problemi i životne situacije dele se na rešive i nerešive, ali i na one na koje možemo uticati i one čiji tok ni na koji način ne možemo izmeniti. Pogrešna uverenja neretko nas sputavaju u doživljaju sreće i zadovoljstva, a depresivne replike poput ove govore i o pesimizmu i zarobljenosti u ulozi žrtve.

Ukoliko zaista verujete u to da nećete upoznati čoveka svog života, zbog čega se i dalje uzrujavate oko toga, kada smatrate da nikako ne možete to promeniti? Sa druge strane, ukoliko možete nekako uticati na to (a možete, radom na sebi) - zbog čega sebi stvarate dodatnu patnju umesto da sagledate stvari objektivno i sa pozivitne tačke gledišta?

"Nemam sreće u životu"

Ne postoji univerzalni recept za sreću, niti su svi oni za koje mislimo da su rođeni pod srećnom zvezdom i zaista srećni. Mnogima od nas vladaju infantilna uverenja - maštamo o sudbinskom susretu sa srodnom dušom, poslu iz snova i životu bez ijedne stresne situacije. Ipak, malo ko je spreman da preuzme na sebe odgovornost za stvaranje takvog jednog života i ostvarenje svih svojih snova i fantazija, a većina za neuspehe krivi sticaj nesrećnih okolnosti ili višu silu.

Razmišljanje poput "Nemam sreće u životu" ne vodi nikuda - umesto toga, sedite i stavite na papir šta je to što ne ide po planu i koje vi korake možete preduzeti da izmenite tok dešavanja. Kada toksiče misli pretočite u produktivna dela promena će se nezaobilazno desiti.

"Glupa sam"

Spremanje teškog kolokvijuma, polaganje državnog ili stručnog ispita ili novi posao često sa sobom nose i osećaj da nedovoljno dobro vladamo nekom materijom, a taj osećaj postaje još jači kada sebe "otrujemo" rečenicama poput "Glupa sam", "Ja ne mogu ovo da naučim, moj mozak nema kapaciteta" i slično.

Umesto da odmah pohrlimo da podcenjujemo svoje sposobnosti, treba prvo da se fokusiramo na svoje kvalitete i pređašnja dostignuća - koje su naše jače strane, što smo naučili na prethodnim iskustvima i greškama i šta je to što nam je pomoglo da "doguramo" do ove tačke. Svako od nas doživeo je neki fijasko, a ključ uspeha leži u tome da svaku grešku sagledamo i iz nje izvučemo najbolje lekcije.

"Nesposobna sam"

Iza rečenice ovog tipa veoma lako može se skrivati uživanje u zoni komfora i nepostojanje želje za promenama. Svaka promena zahteva trud i rad koji bez obzira na neznatne prepreke prevazilazimo zarad nekog "višeg cilja" - poslu iz snova, kući o kojoj ste maštali ili nešto treće.

Pokušajte ovako jednu toksičnu rečenicu da zamenite pozitivnim konstatacijama kojima ćete osvestiti svoje sposobnosti i motivisati sebe na poszizanje ciljeva.

"Lenja sam"

Pojam lenjosti u suštini ne postoji - postoji odsustvo motivisanosti da krenemo u smeru ostvarivanja ciljeva. Ovo se najčešće dešava kada ne vidimo smisao da nešto uradimo, a kada ne vidimo smisao - zašto bismo nešto uopšte radili?

Kako biste se pokrenuli sa mesta, počnite od toga što ćete napraviti plan i jasne korake, a zatim te korake raščlanite na manje, jednostavnije aktivnosti koje neće izgledati kao bauk. Za svaki završeni zadatak sa spiska možete odrediti simboličnu nagradu koja će vas motivisati da nastavite dalje.