Magazin

"Šuma" napravljena od japanskih automata za piće koji čiste vazduh

Da li kupovina osvežavajućeg napitka iz automata može pomoći u zaštiti životne sredine? "Asahi", poznati japanski proizvođač alkoholnih pića, planira da od sledeće godine uvede automate koji će biti postavljeniu gusto naseljenim delovima Japana, kao što su Tokio i Osaka, koji će upijati ugljen-dioksid i pomoći u pročišćavanju vazduha.
"Šuma" napravljena od japanskih automata za piće koji čiste vazduh© Youtube Screenshot/アサヒ飲料公式YouTubeチャンネル

Korisnici društvenih mreža automate šaljivo nazivaju "metalnim drvećem". Predstavljaju pravi primer kombinacije ekologije, tehnologije i potencijalne "zelene" budućnosti i eko-funkcije aparata za piće. Osim što će stanovnici moći da se osveže napitkom, automati će čistiti zagađen vazduh u neposrednoj okolini.

Usisavanjem vazduha se reguliše temperatura pića unutar automata i na taj način se mogu hladiti ili grejati, a novo "metalno drveće" će isključivo usisavati ugljen-dioksid, što znači da će imati istu funkciju kao i pravo drvo koje pročišćava vazduh.

Osim čistijeg vazduha, aparati će imati još jednu ekološku svrhu: usisani ugljen-dioksid će biti iskorišćen za proizvodnju industrijskih materijala kao što su đubrivo i beton. Zatim, materijali će se koristiti za izgradnju podvodnih šuma kelpa. Predstavnici kompanije "Asahi" su za javnost izjavili da će ovaj projekat biti prvi tip automata koji će pomoći u "realizaciji dekarbonizovanog društva".

Za početak, planirano je postavljanje trideset automata u oblastima koje imaju visok procenat ugljen-dioksida, kao što su različiti enterijeri i na ulicama Kanto i Kansai regija, najviše u centrima i okolini Tokija i Osake. Upoređivanje rezultata, brzine i efikasnosti mašina će biti deo procesa usavršavanja projekta.

Predviđaju da će jedan aparat za godinu dana upiti istu količinu ugljen-dioksida kao i oko dvadeset četinara za isti vremenski period. Inicjativa brenda pokazuje kako ekološka održivost i svest mogu biti primenjene u industrijskom dizajnu, od samog pravljenja mašina do njihove praktične primene.

Japan je poznat po mnogim tehnološkim i dizajnerskim inovativnim rešenjima. Samo neki od njih su pretvaranje starih autobusa u pokretne saune ili pravljenje zaštitnih šlemova od morskih školjki.

Sličan koncept se može videti i u Makedonskoj ulici u Beogradu, gde je postavljeno "tečno drvo", koje transformiše ugljen-dioksid u čist vazduh. Prečišćivač vazduha pod nazivom "Likvid 3 (LIQUID3)" je pre nekoliko meseci bio viralna tema na društvenim mrežama. U sebi sadrži mikroalge, koje kroz proces fotosinteze pretvaraju ugljen-dioksid u sveži kiseonik.

Isprva su reakcije bile podeljene: neki su bili oduševljeni idejom, ali neki su sumnjali u izum i odbijali ideju da takav model "zameni" pravo drveće. Ipak, jedan aparat je efikasan u čišćenju vazduha isto koliko i dva drveta starosti od deset godina, tako da može biti voma dobro rešenje za gusto naseljena i urbana područja, u kojime sađenje drveća nije moguće. 

image