Tajne letećih radilica - Deset najzanimljivijih činjenica o pčelama

Međunarodni dan pčela obeležava se 20. maja koji ima za cilj da se prepozna neprocenjiva uloga pčela u našim ekosistemima i naglasi važnost njihovog očuvanja. Ta sićušna, ali moćna stvorenja, imaju dubok značaj koji je daleko veći od sposobnosti da proizvode med. Kako dublje ulazimo u njihov svet, počinjemo da shvatamo šta one znače za našu planetu ali i otkrivamo i brojne interesantne činjenice o njihovim "pravilima", ishrani, obavezama.

Da li ste znali da matica tokom života položi preko pola miliona jaja? Ili da je potrebno oprašiti preko milion cvetova kako bi se napravilo manje od tri kilograma meda?

Pčele već vekovima fasciniraju ljude zbog njihove organizacije, sistema rada, hijerarhije, ali i vrlo važne uloge u održavanju ekosistema planete. Osim što proizvode slatki, drevni i lekoviti med, oprašavaju više od osamdeset odsto biljaka koje redovno konzumiramo.

Samo neke od njih su jabuka, kajsija, trešnja, kruška, borovnica, grožđe, orasi, bademi, krastavci, paradajz... Oprašuju i biljke koje se koriste u ishrani stoke, kao što je detelina, tako da imaju i indirektnu, ali značajnu ulogu u proizvodnji mesa i mleka.

Pored hrane, pčele nam omogućavaju i čist vazduh, jer oprašivanjem različitih vrsta drveća dolazi do razvijanja šuma, koje obezbeđuju kiseonik. Kada ne bi bilo pčela, nestali bi i travnati ekosistemi, jer one oprašuju cveće, travu i žbunasto rastinje, koje su takođe staništa mnogih divljih insekata i životinja. Skoro je teško poverovati da tako mala bića imaju toliko veliku ulogu u svetu. Osim njihovog doprinosa živim bićima, postoji još nekoliko fascinantnih činjenica o ovim insektima: