Detelina sa četiri lista: Svaki list nosi posebno značenje

Prema narodnom verovanju detelina sa četiri lista onome ko je pronađe donosi sreću za čitav život, a brojne legende govore o čarobnim moćima koje ova biljka ima. Zbog čega se veruje da detelina sa četiri lista donosi sreću i šta svaki list predstavlja?

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za ovu "srećnu" biljku koju je gotovo svako od nas makar jednom tražio u parku, školskom dvorištu ili bašti kod baka i deka. Koju to priču krije detelina sa četiri lista i kako je baš ona, među svim drugim biljkama, postala simbol sreće u životu?

Od Biblije do Starih Kelta - koje se legende vezuju za "srećnu" detelinu

Jedna od legendi vezuje se za religiju, a tačnije potiče iz Biblije: prema ovoj legendi Eva je prilikom napuštanja raja ponela sa sobom upravo detelinu sa četiri lista - pretpostavlja se da bi je čuvala poput amajlije i podarila sreću.

Za detelinu sa četiri lista se verovalo da donosi sreću i zato što je ona u obliku krsta, ali ne kao religijskog simbola (budući da se u hrišćanstvu krst pojavio tek u trećem veku), već Sunčevog krsta, koji se u davna vremena koristio za orijentaciju u prostoru - horizontalna linija pozazivala je mesta na kojima Sunce izlazi i zalazi (istok i zapad), dok je vertikalna linija ukazivala pravac severa i juga.

I Stari Kelti su verovali u čudesne moći deteline sa četiri lista: starokeltski sveštenici Druidi verovali su da svako ko pronađe ovakvu detelinu dobija posebne moći i sposobnost da vidi veštice i đavole i tako ih izbegne.

Svaki list nosi posebno značenje

U gotovo svim svetskim kulturama značenje ove biljke povezuje se sa srećom. Prema starom narodnom verovanju svaki od četiri lista deteline nosi posebno značenje: prvi predstavlja veru, drugi nadu, treći ljubav, a četvrti list sreću, a svi oni međusobno su povezani. Drevna legenda kaže "Ako pronađeš detelinu sa četiri lista bićeš srećan celog života, jer ako imaš vere, gajiš nadu i tražiš sa ljubavlju, sa sigurnošću ćeš pronaći i svoju sreću".

U grčkoj mitologiji, broj četiri takođe nosi posebno značenje - on je simbol Jupitera, boga zaštite i pravde. Broj četiri simboliše i porodicu, stabilnost, organizaciju i sinergiju.