Magazin

Hebrejska Biblija iz 900. godine naše ere prodata za 38,1 milion dolara

Hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine naše ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta, prodata je u Njujorku za 38,1 milion dolara.
Hebrejska Biblija iz 900. godine naše ere prodata za 38,1 milion dolara© printscrean / youtube AFP

Aukcijska kuća Sotbi je očekivala da bi Kodeks Sasun, nazvan tako po svom najpoznatijem vlasniku Dejvidu Solomonu Sasunu, koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cenu između 30 i 50 miliona dolara, prenosi Njujork tajms.


Gotovo kompletnu i izuzetno dobro očuvanu hebrejsku Bibliju, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, a čine je 24 knjige, Sotbi je prodao nakon četvorominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, za 38,1 milion dolara, navodi se u saopštenju aukcijske kuće. Kupio ju je bivši američki diplomata Alfred Mozis u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju jevrejskog naroda ANU u Tel Avivu, navodi se u objavi.

Ponuda premašuje iznos od 30,8 miliona dolara za koliko je 1994. prodat rukopis Leonarda da Vinčija, Kodeks Leikester, saopštio je Sotbi. To je svakako bilo ispod procenjenih 50 miliona dolara kako je Sotbi u februaru procenio da bi mogao da se proda i ispod 43,2 miliona dolara plaćenih 2021. za prvo izdanje Ustava SAD, što je svetski rekord za bilo koju knjigu ili dokument.

image