Tihe ubice: Pet stvari u kući koje uništavaju naše zdravlje

Kada ste poslednji put istresli tepih ili pogledali oznake na posudama od plastike u kojima podgrevate hranu? Kojih pet proizvoda skoro svakodnevno koristimo a nismo znali koliko su štetni za naše zdravlje?

Devedesetih godina važilo je pravilo da je TV najgora stvar koja se nalazi u kući, koji svojim zračenjem može da nam ošteti zdravlje. Vremena su se promenila, a prema pisanju ruskog magazina "Vumen", opasnosti koje se nalaze u našoj kući su se povećale. A dolaze od stvari koje svako od nas ima! Pogledajte listu i zamislite kada ste poslednji put obratili pažnju na ove zaista opasne stvari koje smo navikli da držimo u svojim kućama: 

1. Tepisi

Šta je opasno u posedovanju tepiha? Nažalost, tepisi od prirodnih tkanina nisu uobičajeni u modernim stanovima, pa većina ljudi kupuje slične od sintetičkih materijala. Problem sa tepisima od sintetike je da su oni neverovatni sakupljač prašine, ali i svih vrsta kancerogena, kao što je p-dihlorobenzen, benzen, akril i druge hemikalije. Ove materije dokazano izazivaju oštećenje nervnih završetaka, halucinacije i pogoršanje respiratornih bolesti.

Kao da to nije već dovoljno za ugrožavanje našeg zdravlja, dodatno se ovakve vrste tepiha tretiraju veštačkim bojama, sredstvima za uklanjanje mrlja i sredstvima koji sadrže toksične hemikalije.

Posebno opasne kategorija su podne obloge otporne na vatru, jer se isparive materije sa tepiha talože u plućima i mogu dovesti do alergija ili otoka. Zbog činjenice da je premaz čvrsto pričvršćen za pod, nemoguće je očistiti i ukloniti grinje (uzročnike astme) koje se akumuliraju ispod njega. U stvari, stalno živite na "velikoj alergijskoj bombi", na koju telo može da reaguje na različite načine, posebno astmatičari i deca. 

Šta uraditi? Ako ipak izaberete veštački tepih, pokušajte da ga nosite na hemijsko čišćenje minimum jednom u šest meseci, a svake dve nedelje ga dobro istresite i to onako kako su to nekada čiile naše bake. A trebalo bi ga redovno i provetravati. Dodatni savet: Kada kupujete tepihe i itisone, trebalo bi da imate u vidu da što je podna obloga deblja, to će biti teže održavati ih na pravi način. Ovo je posebno važno za osobe koje pate od alergija: prašina koja se nakuplja može izazvati pogoršanje bolesti.

2. Posude za hranu

U čemu je opasnost? Opasnost od kutija za hranu nalazi se u ftalatima ili plastifikatorima od kojih su napravljeni. Ali ukoliko su pakovanja napravljena od stirena ili bizfenola A, trebalo bi da razmisliti da li su neophodni. Bisfenol A prodire u hranu kada se hrana zagreje u mikrotalasnoj i, kao i svaki štetni koncentrat, može postati smrtonosan. Postepeno se akumulira u telu i može se "probuditi" sa pogoršanjem bilo koje bolesti.  Prisustvo bisfenola u plastici je uvek označeno na pakovanju označeno brojem 7 u trouglu utisnutom na kutiji.

Još jedna opasnost krije se u broju 6 u trouglu, radi se o prisustvu stirena koji se koristi za proizvodnju polistirena. Od njega se najčešće prave posude u kojima se pakuju voće i meso, kao i čaše za jogurt. U svakodnevnom životu, stiren je bezbedan sve dok ne dođe u kontakt sa mikrotalasnom. Inače, stiren je opasan za jetru i reproduktivni sistem.

Šta uraditi? Pređite na staklene i keramičke posude kad god je to moguće ili se odlučite za posude od polietilena ili polipropilena. Pa, ako odlučite da zagrejete hranu, bolje je da je prebacite na tanjir. 

3. Teflonsko posuđe

Gde je opasnost u upotrebi omiljenog posuđa u kome ništa ne može da se zalepi? Problem nastaje na visokim temperaturama, kada politetrafluoroetilen, supstanca zbog koje pri prženju na teflonu ništa ne "zagoreva", oslobađa otrovni gas. A niko ne kuva hranu u hladnim tiganjima zar ne? Studije na životinjama su dokazale da politetrafluoroetilen izaziva rak, oštećenja jetre i autoimuna oštećenja.

Šta uraditi? Izabrati nerđajući čelik ili liveno gvožđe. Ako niste spremni da odustanete od teflonskog posuđa, nemojte koristiti nož ili viljušku kada ga koristite, inače se premaz može oštetiti. Kada se teflon izgrebe, oslobađa se perfluorooktanska kiselina koja je toksična za organizam i štetna po zdravlje.

Teflonsko posuđe prati samo u toploj vodi mekim sunđerom.

4. Zavese za tuširanje

U čemu je opasnost? Da li ste primetili kako čudno miriše nova zavese za tuširanje? Dakle, upoznajte se! Polivinilhlorid je supstanca koja može iritirati respiratorne organe, oštetiti centralni nervni sistem, jetru i bubrege, a takođe izaziva mučninu, glavobolju i gubitak koordinacije. Ovo su izjavili ekolozi i lekari iz Kanade i SAD, koji su proučavali svojstva PVC-a. Supstanca je posebno toksična kada topla voda dođe u kontakt sa njom, može osloboditi mnoga ispariva jedinjenja koja se brzo talože u našim plućima.

Šta uraditi? Izaberite zavese od netoksične plastike (PEVA) ili se odlučite za prirodne materijale kao što su pamuk, bambus, vlakna konoplje i druge.

5. Sunđeri za pranje sudova

Sunđeri za pranje sudova su pravo leglo mnoštva bakterija. Kuhinjski sunđer za pranje sudova može biti 200.000 puta prljaviji od daske za toalet i sadržati više od 362 vrste bakterija koje izazivaju ozbiljne zarazne bolesti. Čak 77 posto kuhinjskih sunđera sadrži koliformne bakterije koje dovode do akutnih crevnih poremećaja, a 18 posto sunđera sadrži stafilokokne bakterije. Na 88 posto sunđera u samo nedelju dana nakon početka upotrebe, pojave se gljivice i buđ.

Šta uraditi? Vek trajanja sunđera za pranje sudova je nedelju dana. Nema potrebe da pokušavate da ih operete ili upotrebite za čišćenje kupatila. Ako je prošlo sedam dana, sunđer mora da ide u kantu za smeće.