Ljubav cveta, kilaža raste: Zašto se gojimo kada smo u vezi

Nove veze najčešće znače postepeno upoznavanje druge osobe, njihovih navika i osobina, što donosi uzbuđenje, sreću, razmenjuju se životna iskustva, nežne reči... Pored svega lepog što ljubav pruža, tu je jedan manje zavidan fenomen - "ljubavno gojenje", do kojeg dolazi uglavnom u prvih godinu dana veze.

Brojne studije i statistike pokazuju da se parovi mogu ugojiti do deset kilograma u prvih godinu dana veze, a da se brojka u mnogim slučajevima udvostruči, kada prođe duže vremena. Prema portalu "Heltlajn (Healthline)" najveća promena u kilaži kod oba partnera se u proseku uočava nakon pet godina braka. Najčešće je situacija sledeća: kada smo slobodni, brinemo o svom izgledu (kilaži), obraćamo pažnju na utisak koji ostavljamo, delom za sebe, ali i delom zbog privlačenja partnera (makar na podsvesnom nivou).

Nakon nekog vremena, pronađemo osobu s kojom stupamo u emocionalni odnos. Kao i svaka veza, početak je zabavan: svaki sastanak je potpuno novo iskustvo, prilika za upoznavanje druge osobe, razmenjivanje mišljenja, iskustava...Zatim, kreće sledeća faza, kada se obe strane postepeno osećaju sve prijatnije i opuštenije.

Dobro je poznato da hrana spaja ljude. Sastanci se češće ugovaraju kod kuće, organizuje se zajedničko spremanje hrane i pića ili se naručuje večera uz omiljenu seriju. Ako su oba partnera odrasla u različitim zemljama, onda se razmenjuju narodni specijaliteti. Pored toga, mnogi priznaju da, što su duže u vezi, to manje obraćaju pažnju na svoj izgled, jer ne osećaju istu vrstu pritiska kao ranije. Retko treniraju (ili čak potpuno prestanu), dozvoljavaju sebi više nezdravih obroka u toku nedelje (pogotovo kada žele da "počaste" sebe i partnera) i sl.

Iako navedene stavke mogu biti vrlo pozitivni znakovi, koji ukazuju na sreću i udobnost u emocionalnom odnosu, donose problem koji može postati prava prepreka, a to je gojaznost. Možda isprva ne deluje kao veliki razlog za brigu, ali kako godine prolaze, uspostavljanje zdravih navika može postati sve teže. Manjak fizičke aktivnosti, nedovoljno unošenje potrebnih hranljivih materija i unošenje "brzih" kalorija vremenom može imati obiljne posledice po zdravlje čoveka. Samo neke od njih mogu biti dijabetes, povišen krvni pritisak, koštano-mišićni poremećaji...

Važno je uživati u hrani i osećati se opušteno sa partnerom, ali neophodno je stavljati sopstveno zdravlje na prvo mesto. Zdravstveni stručnjaci Pem Pik i Bet Donaldson su za "Heltlajn" podelile nekoliko saveta za održavanje zadovoljavajuće težine u vezi:

Zajedničko planiranje obroka

Kao i svaka promena u stilu života, pogotovo ako pojedinac živi sa partnerom, potrebno je imati jedan ozbiljan razgovor o promeni navika.

"Kako bi započeli put do zdravlja, parovi bi trebalo da obrate pažnju na ishranu, fizičku aktivnost i navike spavanja u cilju mršavljenja. Ključ je pratiti čovekov prirodni, svetlo-tamni cirkadijalni ritam. Ako mogu da premeste većinu obroka u prvu polovinu dana i izbegnu prejedanje pred spavanje, lakše će im biti da iskoriste sve prednosti 24-časovnog ritma metabolizma," objašnjava Pik.

Međusobno ohrabrivanje

"Važno je jedno drugome davati izazove, koji će biti ohrabrenje za bolju ishranu i više vežbanja," dodaje Donaldson. "Možete zajedno ići u kupovinu namirnica i odabrati više voća, povrća, zrna i proteina, kako biste brinuli o zdravlju. Zajedno se prijavite na fitnes program i podstaknite jedno drugo da ga odradite do kraja."

Nezavisnost

Donaldson smatra da ne bi trebalo upravljati sopstvenim zdravljem prema svakodnevnom ritmu partnera.

"Važno je da pojedinci u vezi ne zavise jedan od drugog ('Idem u teretanu samo ako ti ideš sa mnom'). Ako dvoje ljudi nema kompatibilan raspored, ne bi trebalo čekati partnera kako bismo otišli u teretanu ili pojeli zdrav obrok. U slučaju da se vremena poklope, to je samo bonus."

Kako bi se navedene navike razvile, najbolje je uvesti ih što pre. Promena stila života ne mora biti mukotrpan proces, već samo još jedan način povezivanja sa voljenom osobom. Međusobno motivisanje, hvaljenje discipline i rezultata, učenje o fitnesu ili spremanje novih i zdravijih obroka mogu postati zabava koja donosi zdravstvene benefite za obe strane. Pojedine studije čak pokazuju da partneri koji zajedno treniraju čak duplo duže ostaju u zdravoj i srećnoj vezi od onih koji to nikada ne rade.