Magazin

Kako otkriti da li smo zaista gladni ili nam je samo dosadno

Usred užurbanosti svakodnevnog života, može biti izazovno dešifrovati poruke koje nam telo šalje. Jedna od uobičajenih dilema sa kojom se mnogi suočavaju je razlikovanje između istinske gladi i lukavog prevaranta poznatog kao dosada. Možda, umesto gladi, zapravo treba da popijemo ceđeni sok, jer nam fale određeni vitamini, a možda bi trebalo da odspavamo, zato što smo samo umorni. Pre sledećeg grickanja iz dosade, dobro je postaviti sebi sledećih devet pitanja.
Kako otkriti da li smo zaista gladni ili nam je samo dosadno© Pexels/Engin Akyurt

Prava glad ima tendenciju da se javlja postepeno, nekoliko sati nakon vašeg poslednjeg obroka, što ukazuje da je vašem telu zaista potrebna hrana.

Glad može biti komplikovana i nije uvek jednostavno utvrditi da li je osećamo na pravilan način. Zbog toga često dolazi do prejedanja, od kojeg se posle osećamo loše, a kada konzumiranje hrane iz dosade postane nesvesna navika, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prava glad se često manifestuje kao krčanje u stomaku, može se javiti vrtoglavica, nizak nivo energije ili poteškoće sa koncentracijom - ovi znaci obično nisu prisutni kada dođe do dosade. U potrazi za razlikovanjem između gladi i dosade,  angažovanje u aktivnostima koje se ne odnose na hranu može biti od velike pomoći.

Umesto da krenete pravo ka frižideru, razmislite o odlasku u brzu šetnju, uzmite knjigu koja vas interesuje, ili posvetite vreme hobiju koji volite. Bavljenje ovim neprehrambenim aktivnostima može vam odvratiti pažnju od želje za nepotrebnim jelom, pomažući vam da razlikujete pravu glad od puke želje za stimulacijom.

Srećom, uvek se možemo zaustaviti i proceniti kako se osećamo. Pre nego što otvorimo frižider ili pregrade sa grickalicama, postavljanje sledećih pitanja u sebi je dobra ideja za otkrivanje pravog uzroka gladi:

Koliko dugo osećamo glad

Da li je glad došla niotkuda ili je pristuna već neko vreme? U slučaju da je telu zaista potrebna hrana, postepeno će davati znakove, koji mogu da traju duži vremenski period. S druge strane, "glad iz dosade" se obično javlja odjednom, bez ikakvih naznaka.

Šta nam se jede

Ako osećamo da možemo pojesti bilo šta, onda je veća verovatnoća da smo zaista gladni i da telo traži hranu za energiju. Kada se niotkuda pojavi želja za vrlo specifičnom hranom, onda to može imati dva značenja: prvo je da je telo traži određene hranljive materije, a drugo je da hrana služi kao alat za odvraćanje pažnje od mogućih obaveza (napraviću pauzu od posla, 'da se počastim').

Koliko dugo možemo da sačekamo

Kada nismo fizički, već samo psihički gladni, uglavnom možemo da "preživimo" i sačekamo još neko vreme pre jela. Ako ne dolazi do očiglednijih fizičkih znakova da smo gladni, onda je verovatno u pitanju samo dosada.

Kako ćemo se osećati posle

Ako mislimo da će nam se raspoloženje popraviti i malaksalost nestati, onda je znak da je bolje nešto pojesti, ali ako postoji naznaka da ćemo se osećati krivim ili loše nakon hrane, onda možemo sačekati neko vreme i proceniti da li je glad i dalje prisutna.

Da li nam je stomak kao rupa bez dna

Ako često jedemo bez prestanka i ništa ne deluje kao da može da nas zasiti, onda je moguće da je u pitanju glad iz dosade ili zbog emotivnog stresa. Uz postepeno menjanje navika, dobro je porazmisliti o traženju uzroka ili razgovorati sa stručnjakom.

Pokvareno raspoloženje

Ako se osećamo iritirano i mrzovoljno, kao da "nismo svoji", onda je to ozbiljan znak da je u pitanju prava glad, tako da se ne treba ustručavati. Osim promene raspoloženja, još neki od znakova mogu biti malaksalost, bol u stomaku i nedostatak koncentracije.

"Gladne oči", reklame i "hrana sa ekrana

Kada ugledamo bilbord koji reklamira hranu, prošetamo pored restorana, pekare ili poslastičarnice, mirisi i izgled hrane/menija mogu biti veoma efikasan okidač. Pre nego što nešto kupimo, odlučujući da se počastimo, dobro je zapitati se: 'Da li sam bio/la gladan/na pre nego što sam prošao/la ovuda?'

Ako je odgovor ne, bolje je porazmisliti o jelu. Takođe, kada gledamo film ili seriju i vidimo da likovi sa ekrana uživaju u svojim obrocima, često nam se javi želja da i sami nešto prezalogaijmo. Tada je dobro postaviti sebi isto pitanje - 'Da li sam gladan/na ili mi samo njihova hrana lepo izgleda?' i sačekati da osećaj prođe.

Da li je preraslo u naviku

Redovno konzumiranje hrane kada nismo zaista gladni lako može prerasti u naviku, pogotovo kod ljudi koji pokušavaju da prestanu sa pušenjem. Umesto jela, možda je bolje "zaposliti" usta pomoću napitaka kao što su voda, čaj ili voćni sokovi.

Koliko smo umorni

Dosada i umor često idu jedno s drugim. Kada smo pospani, često tražimo hranu ili piće koje će da nas "podigne" i pomogne nam da ostanemo budni i daju nam energiju kada nemamo motivaciju i volju za kretanjem. Ipak, kratka dremka može biti mnogo bolji izbor, a ako osećamo glad i nakon spavanja, onda je znak da je vreme za jelo.

Umetnost pažljivog jedenja može dodatno poboljšati vašu sposobnost da dešifrujete prave signale koje vaše telo šalje. Kada odlučite da jedete, uživajte u svakom zalogaju i jedite polako, dozvoljavajući sebi da u potpunosti iskusite ukuse i teksture. Podsticanjem ove povećane svesti, postaćete više usklađeni sa signalima vašeg tela o gladi i sitosti, što će vam omogućiti da donosite o tome kada i šta da jedete.

image