Magazin

Ultraljubičasto svetlo otkrilo skriveno biblijsko poglavlje nakon 1.500 godina

U vatikanskoj biblioteci otkrivena je stara verzija biblijskog poglavlja, koja je bila skrivena ispod dela teksta preko 1.500 godina. Do ovog otkrića došao je austrijski naučnik zahvaljujući tehnici ultraljubičaste fotografije, petnaest vekova nakon što je prvobitno napisan.
Ultraljubičasto svetlo otkrilo skriveno biblijsko poglavlje nakon 1.500 godina© Unsplash/Aaron Burden

Grigori Kesel, naučnik sa austrijske Akademije nauka, pronašao je skriveno poglavlje Biblije, ispisano ispod tri sloja teksta. Ovo otkriće pokazalo je jedan od najranijih prevoda jevanđelja, objavio je časopis "New Testament Studies", a preneo je naučni magazin "Sajens alert".

Dugo skriveno poglavlje, tumačenje poglavlja 12 - Jevanđelja po Mateji, prvobitno je prevedeno u okviru starosirijskih prevoda pre oko 1.500 godina. Međutim, usled nestašice veoma skupog pergamenta, on je ponovo korišćen i veliki deo originalnog prevoda Novog zaveta je sa njega obrisan.

Spis poput ovog, gde je jedan sloj teksta skriven ispod ostataka drugog, naziva se palimpsest. Keselovo otkriće predstavlja dupli palimpsest jer je pergament korišćen čak tri puta.

"Sve do skoro, postojala su samo dva spisa sa starosirijskim prevodom jevanđelja. Jedan se nalazi u Londonu, a drugi palimpsest je pronađen u manastiru Svete Katarine na Sinajskom poluostrvu", kaže Kesel. 

Keselovo otkriće nudi jedinstven uvid u razumevanje najranijih faza tekstualne evolucije Biblije. Na primer, prema originalnoj grčkoj verziji Mateja 12:1 - koja je danas najčešće korišćena, piše: "U to vreme je Isus prošao kroz žitna polja u subotu; i njegovi učenici su ogladneli i počeli da beru klipove i jedu". Novootkriveni sirijski prevod je, malo drugačiji. U njemu se kaže: "počeo je brati klipove, trljao ih rukama i jeo".

image