Magazin

Trokslerov efekat: Zbog čega ne treba da gledamo svoj odraz u ogledalu duže od 10 minuta

Ogledalo je veoma zanimljiva stvarčica sa tačke gledišta psihologije, nauke, pa čak i mistike. Ipak, ukoliko isuviše dugo gledamo svoj odraz u ogledalu rizikujemo da se suočimo sa ozbiljnim posledicama - i ovde nije reč o ezoterici ili magiji, već o naučnom fenomenu poznatom pod nazivom Trokslerov efekat.
Trokslerov efekat: Zbog čega ne treba da gledamo svoj odraz u ogledalu duže od 10 minuta© Canva / Pavel Danilyuk

Koliko često se ogledate u ogledalu? Samo kada treba da izađete iz kuće i izgledate "pristojno" ili je ogledalo značajan deo vaše rutine i života i koristite svaki slobodan trenutak da istražujete sebe, svoje crte lica i tražite nedostatke ili se divite odrazu? Bilo kako bilo, "odnos" sa ogledalom umnogome govori o vašem odnosu sa unutrašnjim "ja", ali i ka svetu oko vas.

Ipak, isuviše dugo razgledanje odraza u ogledalu, duže od 10 ili 15 minuta, može imati ozbiljne posledice, pa čak i izazvati halucinacije.

Sigurno ste svi čuli okultne priče o tome da ukoliko postavite sveću između sebe i ogledala i dugo gledate u plamen možete videti svakojake prizore, od čoveka svojih snova pa sve do čudovišta sa onoga sveta, i ma koliko te priče delovale nerealno, one imaju svoje naučno objašnjenje.

Magija ili posledica evolucije

Naš mozak funkcioniše veoma racionalno, i ukoliko određeni nepokretan predmet posmatramo duže vreme, on postaje neinteresantan sa tačke gledišta evolucijskog fokusiranja pažnje: drugim rečima, mi, kao pripadnici ljudske vrste smo kroz evoluciju naučili da radi preživljavanja fokusiramo svoju pažnju pre svega na opasnosti, pa samim tim objekti koji miruju našem oku nisu toliko zanimljivi. Ovaj efekat, pri kome se iz našeg vida prividno izgube nepokretni i nevažni objekti, u psihologiji ima poseban naziv, Trokslerov efekat.

Sigurno ste makar jednom imali prilike da vidite test sa optičkom iluzijom: beskonačno mnogo sitnih detalja (koji se pomeraju ili miruju) i u centru objekat na koji treba da fokusirate svoju pažnju. Nakon par minuta, objekti iz okoline počeli bi malo po malo da se gube iz vida i postaju sve mutniji, da bi na kraju videli samo objekat u centru na koji je usmerena pažnja.

Predugo posmatranje odraza u ogledalu može poljuljati naše samopouzdanje

Po istom principu, ukoliko predugo gledamo u svoj odraz u ogledalu, naš mozak može da uključi "režim" neuronske adaptacije, navikne se na odraz u ogledalu, a podsvest, "ruku pod ruku" sa imaginacijom preuzme kormilo nad našim mislima. Šta se dešava u našoj glavi?

Sve nevažne, neupadljive crte lica ili obrisi figure lako "padaju" u drugi plan, dok nesavršenosti svakog trenutka postaju sve uočljivije i izraženije - toliko da počinjemo da vidimo i ono čega nema! Prva "žrtva" ovakve neslane šale naše podsvesti jeste naše samopouzdanje.

Kako da odraz u ogledalu postane naš saigrač

Šta jednu ženu čini predivnom? Da li su to samo crte lica, zavodljiva figura ili ima još nečega? Većina će se složiti da ženska lepota dolazi iznutra, a da njeno samopouzdanje igra ključnu ulogu u tome kako je vidi okolina.

Ukoliko želite da ogledalo "igra u istom timu" sa vama, nemojte u njemu tražiti svoje mane - naprotiv, zagledajte se u svoje jače strane: u svoje simpatične nesavršenosti, mimiku lica, bore smejalice ili poneku sedu vlas kao dokaz životnog iskustva. Koristite ogledalo kao vrstu terapije: pogledajte odraz i pitajte ga kakvi ste, koje su vaše dobre strane, a šta je to na čemu biste mogli poraditi.

image