Magazin

Tajna uspeha je u disciplini

"Unutrašnji osećaj zadovoljstva je ultimativna mera uspeha" navodi Dragana Đermanović, savetnica za rast i razvoj lidera, menadžera, preduzetnika i kompanija.
Tajna uspeha je u disciplini

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanja šta je uspeh i u čemu leži njegova tajna, ali ono što sa sigurnošću svako od nas može reći jeste da on ne dolazi preko noći, kao i da je on plod mnogih rizika i odricanja.

"Postoje različite definicije uspeha, ali za mene je uspeh osećaj zadovoljstva. Mnogi koje poznajem su uspešni, jer su zadovoljni. Opet, ima onih koji su mnogo stekli, ali ne i zadovoljstvo, pa ne smatram da su uspešni. Ukoliko ste zadovoljni, uspešni ste šta god da radite, koja god da vam je titula i koliko god da ste stekli. Vi ste, i samo vi mera sopstvenog uspeha", kaže naša sagovornica Dragana Đermanović, koja pleni svojom energijom gde god da se pojavi, a svoja znanja i neverovatno iskustvo do sada je nesebično podelila sa preko 1000 poslovnih ljudi, koji su pod njenom mentorskom palicom postali uspešni preduzetnici.

U čemu leži tajna uspeha?

Postoji i neka formula uspeha, ali nije primenljiva u svakoj situaciji i za svakoga. Međutim, komponente uspeha koje su zajedničke mnogim uspešnim ljudima su: disciplina, proaktivan uticaj na okolinu i detinja radoznalost. Kada govorimo o disciplini, to nadasve znači da imamo jasno definisan cilj. Tada svakodnevne aktivnosti, znanja koja stičemo i kontakti koje uspostavljamo skladno vode ka njemu. Znate gde idete, koji vas koraci ka tamo vode i posvećeni ste svom cilju do krajnjih granica. Bez posvećenosti nema discipline, bez discipline nema uspeha.

Kako (p)ostati disciplinovan?

Postati i ostati disciplinovan se postiže na nekoliko načina koji obavezno podrazumevaju uspostavljanje kontrolnih mehanizama - samokontrole ili "izveštavanja" o aktivnostima nekoj trećoj osobi poput partnera, prijatelja, mentora. Prvo je lako uz vođenje dnevnika aktivnosti, kreiranja liste zadataka i planiranja kako bi se cilj postigao. Ukoliko uočite da se ne približavate ili ne približavate dovoljno brzo cilju, neophodno je ili promeniti ponašanje i akcije ili prilagoditi cilj. Kontrola i evaluacija aktivnosti i brzine dostizanja cilja - bilo da je sprovodite sami ili vam neko pomaže u tome, najbrži je način da (p)ostanete disciplinovani. Kada znate šta želite, ne samo da ćete na tome lakše raditi nego ćete moći da prestanete da radite ono što vas od cilja udaljava. Nekada treba prestati sa nečim a ne započeti nešto novo kako bismo se ubrzali. Rast "radi" u svim smerovima.

Dragana je svoju karijeru započela veoma rano, a sa svega 23 godine postala i prva žena PR menadžer u Srbiji. Nakon 7 godina ipak je odlučila da napusti stalan posao i otisne se u preduzetničke vode, shvativši da može daleko više, i da je isključivo u njenim rukama odgovornost za lični rast i razvoj. Do danas, vodila je timove na različitim kontinentima, savetovala menadžere i javne ličnosti koji posluju u oblasti finansija, medija, biznisa, startupa i politike. Među njenim klijentima su, kako svetski poznate kompanije poput  kompanije "Epl", tako i velika imena iz sveta sporta poput Novaka Đokovića. Dobitnica je i mnogobrojnih priznanja iz oblasti biznisa među kojima su i priznanja za "Ženu decenije u oblasti društvenih mreža i liderstva", "Privrednicu godine", i "Cvet uspeha za ženu zmaja".

image