Magazin

Ovako je zaista izgledao Tutankamon

Pravo lice kralja Tutankamona viđeno je prvi put nakon više od 3.300 godina. Njegove crte je oživeo međunarodni tim akademika iz Brazila, Australije i Italije, koristeći digitalni model njegove mumificirane lobanje. Rekonstrukcija otkriva mladalački i "nežni" izgled kralja koji je umro u tinejdžerskim danima.
Ovako je zaista izgledao TutankamonGetty © Hannes Magerstaedt

"Gledajući ga, više nam liči na mladog učenika, nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom", rekao je brazilski grafički ekspert Cicero Moraeš, koji je koautor studije.

Tutankamonovo lice mladog čoveka nežnih crta lica "oživeo" je međunarodni tim eksperata, piše "Dejli Mejl".

Grobnica čuvenog "dečaka kralja" je otkrivena 1922. godine u egipatskoj Dolini kraljeva. Njegove posmrtne ostatke i dragocenosti, pronašao je britanski arheolog Hauard Karter.

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona. Prvi pokušaj je odrađen 2005. godine, a tada međunarodni tim nije imao direktan pristup faraonovoj lobanji, pa je kompletiranje novog modela bilo posebno izazovno. Srećom, kažu naučnici da su prethodne studije već zabeležile mere lobanje i objavile referentne slike. "Bilo je to detektivsko delo, informacije su povezivane kako bi nam pružile trodimenzionalni model lobanje. Sa podacima o proporcijama i nekim važnim cefalometrijskim merenjima, bilo je moguće uzeti digitalnu lobanju virtuelnog donatora i podesiti je tako da postane lobanja Tutankamona", rekao je Moraeš.

Majkl Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, saopštio je da ima mnogo sličnosti između dve rekonstrukcije. 

image