Pronađena izgubljena ogrlica sa Titanika, veštačka inteligencija može pomoći da se nađe vlasnik

Misterija Titanika intrigira ljude decenijama, a moderna tehnologija pruža mnoge nove metode proučavanja istorije broda. Jedan od najnovijih otkrivenih predmeta je interesantna ogrlica, napravljena od zuba praistorijskog predatora. Nađena je među ostacima broda i naučnici smatraju da se vlasnik nakita može pronaći korišćenjem veštačke inteligencije.

Ranije ovog meseca je sprovedeno najveće skeniranje ostataka čuvenog potonulog Titanika i instraživači su uspeli da naprave preko sedamsto hiljada fotografija iz različitih uglova, stvarajući preciznu 3D rekonstrukciju ostataka broda.

Iz ostataka se pojavio jedan veoma dragocen komad nakita: ogrlica napravljena od kamena tirkiza, zlata, ali i zuba megalodona. Megalodon je bila džinovska, praistorijska vrsta ajkule iz perioda od pre oko 25 miliona do 1.5 miliona godina. Smatra se jednim od najvećih predatora koji je ikada postojao na svetu. Iako nije u pitanju ogrlica koju je nosila Rouz u filmu, otkriće je i dalje veoma dragoceno.

Pošto je komad veoma specifičan, pretpostavlja se da će se njegovo poreklo lakše pronaći, za razliku od mnoge odeće i pari cipela koji se i dalje nalaze na brodu. Postoji zvaničan dogovor između Amerike i Velike Britanije, koji zabranjuje izbacivanje bilo kojih ostataka sa broda. Ipak, predstavnici Magelana Ltd, kompanije za dubinsko mapiranje mora, koja je skenirala Titanik, smatraju da je moguće pronaći vlasnika ogrlice korišćenjem veštačke inteligencije.

Tim će pažljivo skenirati sve snimke putnika koji su se ukrcavali na brod, zatim će podatke proveriti kroz posebnu tehnologiju za prepoznavanje lica, kako bi pronašli osobu koja je nosila ovaj jedinstveni aksesoar. Analitičari će upoređivati snimke i pokušati da pronađu osobu koja je možda nosila ogrlicu prilikom ukrcavanja.

Ako traženje bude uspešno, započeće se proces pronalaženja porodice vlasnika nakita. Jedan od ciljeva detaljnog skeniranja broda je bilo istraživanje ostataka na ovaj način, pre nego što ih more poptuno "preuzme". Čuvanjem slika i informacija dobijenih skeniranjem se brod može još više proučavati u budućnosti, jer i dalje postoje brojna pitanja na koje još nema odgovora.