Kriterijumi za "savršenog kandidata" za posao su se promenili

Klasičan "idealni" kandidat za posao je oduvek morao imati adekvatno obrazovanje, tehničke veštine i impresivnu biografiju. Ipak, sa promenom vremena, dolaze i mnoge promene u zapošljavanju i regruteri postepeno uvode malo drugačije kriterijume za kandidate, prenosi Bi-Bi-Si.

Stručnjaci smatraju da je pandemija imala veliki uticaj na promenu tradicionalnih shvatanja o poslovima. Pre svega, skoro ceo svet je radio od kuće, a mnoge kompanije su čak i  danas nastavile isti režim, jer su primetile određenu korist "nekonvencionalnog" obavljanja posla. Isto tako, osobine i veštine "savršenog kandidata" se postepeno menjaju.

Ranije je bilo potrebno pohađati dobru školu, imati prethodno (i uspešno) radno iskustvo i dokaze o veštinama koje su potrebne za željenu ulogu. Naravno, praktično znanje i iskustvo u struci je i dalje izuzetno važno i potrebno, pogotovo za određene poslove koji mogu biti vrlo zahtevni. Ipak, tradicionalna "idealna" biografije za mnoge kompanije više nije dominantna kao nekada.

Iako su tehničke veštine tradicionalno dominirale, neke kompanije se udaljavaju od izbora potencijalnih zaposlenih samo na osnovu tehničkih sposobnosti. To ne znači da praktično znanje više nije potrebno - neki poslovi i dalje zahtevaju veoma specifičnu ekspertizu. Ali sada, kažu stručnjaci, neki opisi poslova često stavljaju u prvi plan manje "opipljive" sposobnosti - "meke veštine" (soft skils), kao što su liderstvo, stav prema timskom radu. Kvalitet održavanja međuljudskih odnosa ili čak ličnost kandidata postaju veoma cenjene komponente u procesu zapošljavanja.

Davanje prioriteta drugačijim veštinama je prirodan odgovor na pandemiju, smatraju regruteri. Veruje da su turbulentne promene zatvaranja, prilagođavanja novim režimima i suočavanje sa nestabilnom ekonomijom pokazale vrednost zaposlenih koji su se dobro snalazili sa ostatkom tima pod teškim okolnostima.

"Sposobnosti komunikacije su posebno visoko na listi za potencijalne zaposlene koji će raditi od kuće ili sarađivati sa onima koji rade na daljinu," kaže Jan Tegze, tehnološki regruter u Češkoj. Dodaje da su empatija, fleksibilnost, poštovanje i dobre veštine slušanja od suštinskog značaja za kompaniju. "Idealni" kandidat mora biti prilagodljiv, što mu, prema istraživanjima, može osigurati mesto u firmi čak i tokom nepredvidivih događaja.

Mnogi regruteri su svesni da je pandemija mnoge sprečila od razvijanja profesionalnih veština (pogotovo mlade), tako da navedene sposobnosti, osobine i snalažljivost se uzimaju u obzir. "Uklanjanjem akcenta sa 'čvrstih' veština sa oglasa za posao otvara opcije za one koji, na primer, nisu imali priliku da pohađaju ili završe određenu školu u prethodne tri godine," smatra Han.

Pojedine kompanije čak ističu da su mnogi uslovi za objavljivanje oglasa samo formalnost, što ohrabruje kandidate da se prijave, iako možda ne ispunjavaju zvanične kriterijume.

Pozitivne strane navedenih promena se ne mogu zanemariti, ali Tegze savetuje da se ne bi trebalo isuviše oslanjati na novitete u uslovima zapošljavanja. Smatra da određena kompanija može postaviti oglas u kome piše da praktične veštine "nisu najvažnije" (jer će podstaći veliki broj prijava), ali i dalje postoji mogućnost da će firma zaposliti samo onog ko ima najviše iskustva u traženom polju, bez uvažavanja drugih faktora.

Han dodaje da, iako se na "nekonvencionalnim" oglasima vrednuju različita životna iskustva i pozitivne osobine, tehničke sposobnosti neophodne za rad će se i dalje ceniti i poštovati. Svaki regruter određuje šta je najbolji izbor za kompaniju i u kojim slučajevima je praktično znanje manje ili više potrebno. Ipak, može se potvrditi da se definicija "idealnog" kandidata postepeno menja i da bi je trebalo prihvatiti i istraživati u kom pravcu može da nastavi da se razvija.

"Zaista me nije briga za školovanje ili kompanije u kojima je prošli kandidat radio," izjavio je Han, "Zanima me da li imaju prave veštine koje su potrebne za posao, kao i pravi mentalitet, da li će se uklopiti u kulturu kompanije." Dodaje da podržava novi pristup, jer raznolikost na radnom mestu dovodi do timova koji bolje funkcionišu.

Kakva je situacija u Srbiji

Prema podacima sajta "Infostud", istraživanja sprovedena među poslodavcima pokazuju da najviše obraćaju pažnju na kandidate koji imaju sledećih šest osobina:

Samopouzdanje

Ako ste krenuli u potragu za poslom sa predubeđenjem da među stotinama kandidata ne postoje šanse da upravo vi budete izabrani, onda ste u startu osuđeni na neuspeh. Ako sami ne verujete u sebe, neće ni poslodavac.

Profesionalnost

Određene situacije u poslu dozvoljavaju opuštenost, ali to morate prethodno zaslužiti. Ako se prvi put pojavljujete kod nekog poslodavca, bilo da je to razgovor za posao ili prvi radni dan, obratite pažnju da svom sagovorniku/sagovornicima pokazujete poštovanje i budite pristojno obučeni.

Spremnost na inovacije

U eri interneta i dostupnosti velikom broju informacija iz svih oblasti, stvari se na poslovnom planu menjaju iz dana u dan. Ako niste spremni da usvajate nova znanja i veštine, vreme će vas brzo pregaziti. Budite spremni na svaki vid poslovnog usavršavanja.

Radoznalost i njena primena na poslu

Radoznale osobe se dele u dve grupe: oni koje zanima šta se desilo i oni koje zanima šta se desilo i zašto se desilo. Poslodavci vole ovu drugu grupu. Ako se adekvatno udubite u poslovne procese u vašoj kompaniji, onda ćete znati i da reagujete ako dođe do zastoja u njima.

Timski rad

U ozbiljnim kompanijama tim je uvek iznad pojedinca. Ako ste spremni pomoći drugima iz vašeg tima i potrebe tima staviti iznad ličnih, onda ste idealan tip radnika i dobar mentor novozaposlenima. Doprinos takvih osoba konačnom poslovnom uspehu je ogroman.

Samostalnost u radu

Nijedan poslodavac ne želi doveka da izigrava "mamu i tatu" svojim radnicima. Poslodavci žele kandidate koji su svesni svojih poslovnih obaveza, koji ih ispunjavaju na adekvatan način i kojima niko ne mora svaki dan govoriti šta treba da rade.