Magazin

Podmukli krivci: Hipertenziju može izazvati hrana koju svakodnevno jedemo

Od povišenog krvnog pritiska, pati 47 posto odraslog stanovništva u Srbiji. Od toga samo 58 posto je svesno da ima hipertenziju. Ovako veliki broj obolelih od hipertenzije dolazi nakon dugogodišnjih stresova kojima smo izloženi, ali i specifične masne i slane hrane, pušenja i fizičke neaktivnosti. Upravo zbog toga kardiolozi upozoravaju na hranu koju bi trebalo izbegavati kako ne bi došlo do skoka pritiska. Na listi zabranjenih namirnica nalaze se one koje jedemo svakodnevno.
Podmukli krivci: Hipertenziju može izazvati hrana koju svakodnevno jedemo© freepik/Racool_studio

Svaka druga osoba u Srbiji boluje od visokog krvnog pritiska, a dijagnozu i propisanu terapiju dobije samo 33,9 posto, podaci su Udruženja za hipertenziju Srbije. Trebalo bi imati u vidu da visok krvni pritisak, ili hipertenzija, povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, bolesti bubrega i oštećenja oka, a kolokvijalno ga nazivaju "tihi ubica", jer nekada prolazi bez izraženih simptoma.

Faktori rizika su brojni, ali na većinu možemo da utičemo, posebno kada je reč o ishrani. Kardiolog Džerald Kar-Vajt je upozorio na hranu koju treba da izbegavaju svi koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom.

On kaže da je to prvenstveno hrana koja ima visok sadržaj soli koja je izuzetno opasna za sve koji pate od hipertenzije. "Pre svega sendvič od belog hleba sa šunkom i sirom, jer sve komponente ovog obroka imaju visok sadržaj soli", rekao je doktor Kar-Vajt.

Evo koja hrana takođe ima visok sadržaj soli, a neretko se nalazi na jelovniku u Srbiji:

Mesne prerađevine

Mesne prerađevine su često pune natrijuma, jer proizvođani ne koriste so samo kao začin, već solju i čuvaju meso. Prema bazi podataka američkog Ministarstva poljoprivrede, samo jedna viršla sadrži 567 miligrama natrijuma.

Zamrznuta pica

Kombinacija sastojaka u smrznutim picama daje izuzetno visok sadržaj šećera, zasićenih masti i natrijuma. Samo dve kriške kačkavalja mogu da sadrže više od 500 miligrama natrijuma, a u testu ima i soli i šećera, kao i u suhomesnatim proizvodima i sosu od paradajza.

Kiseli krastavčići

Najveći problem kod ove vrtse hrane jer što je ovo povrće preliveno tečnosšću za konzerviranje i čuvanje u kojoj se nalazi velika količina soli, a što duže stoji u ovoj tečnosti to više natrijuma ima. Samo jedan krastavčić ima oko 450 miligrama natrujuma.

Supe iz kesice

Izuzetno lake zapripremu, i nekada odlična zamena za kuvanu domaću supu, posebno kada smo bolesni, ipak nije dobra ukoliko se stalno konzumira. Razlog je ponovo u velikoj količini natrijuma i soli. Procenjuje se da samo jedna porcija supe iz kesice daje celokupnu preporučenu dnevnu dozu soli.

Iako su lekovi gromna pomoć u brobi protiv hipertenzije, kardilog smatra da su najbolje promene u načinu života, posebno promene u načinu ishrane.

Takođe, kod osoba koji nemaju hipertenziju, ograničavanje unosa alkohola može pomoći da se smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. Istraživanje iz 2017. godine je otkrilo vezu između konzumiranja manje alkohola i snižavanja krvnog pritiska kod ljudi koji su obično pili više od dva pića dnevno. Alkohol takođe može sprečiti lekove za krvni pritisak da deluju efikasno. Ali, konzumiranje alkohola može doprineti prekomernoj težini i gojaznosti, što može povećati rizik od hipertenzije.

U svetu je 1975. godine oko 594 miliona ljudi imalo problema sa visokim krvnim pritiskom, a 2015. godine je taj broj porastao na čak 1,3 milijarde ljudi prema podacima Svetske zdravstvena organizacije (SZO).

 

image