Magazin

Da li možemo jesti hranu na koju je sletela muva

Konačno smo seli za sto i naše omiljeno jelo je pred nama. Pre nego što uzmemo prvi zalogaj, kome smo se radovali, na hranu nam sleće muva. Nije dovoljno to što izgleda ružno, već odluči da prošeta po našoj hrani, trlja svoje prljave ručice, ispovraća se, pa odleti. Osim što je scena neprijatna, postoji i veliko pitanje - Da li je hrana i dalje bezbedna za konzumiranje?
Da li možemo jesti hranu na koju je sletela muva© Pexels/Rajesh TP, Jimmy Chan

Iako nije idealan scenario, pogotovo za one koji su gadljivi, muva koja sleti na hranu u većini slučajeva nije razlog za paniku. Ipak, Tomas Dž. Danijels, naučnik i direktor ekološke laboratorije Univerziteta Fordam u Njujorku, smatra da bi trebalo imati oprez.

"Postoji rizik od zaraze i bolesti, bez obzira što je količina bakterija koju stignu da prenesu za kratko vreme mala," tvrdi Danijels za portal "Helti (The Healthy)". Znamo da kada muva pokupi bakterije iz okoline, može da ih prenese gde god se spusti, ali šta se zapravo dešava kada sleti na našu hranu?

Pošto muve nemaju vilicu i zube koji bi im pomogli u žvakanju hrane, moraju da "ispovraćaju" određene enzime, kako bi hrana smekšala i pretvorila se u tečan oblik. Nakon toga, muve je usisaju i nahrane se.

Omiljena mesta na kojima muve najviše vole da borave su uglavnom puna različitog đubreta, prljavštine i truleži, što znači da njihov vrlo specifičan stil života može biti opasan po čoveka, jer mnoge bakterije, koje usput pokupe, ostaju u njenom telu, sve do sledećeg obroka. Jedna studija od pre nekoliko godina je pokazala da muve mogu nositi preko sto trideset različitih patogena.

U istraživanju od prošle godine, u kome je analizirano preko sto muva, otkriveno je da mogu preneti bakterije kao što su salmonela, ešerihiju koli, zlatni stafilokok... Navedene bakterije mogu biti uzrok zdravstvenih problema kao što su bolovi u stomaku, temperatura, povraćanje... U nekim slučajevima, može doći do veoma ozbiljnih posledica po zdravlje i najbolje je izbegavati bilo koji "kontakt" sa ovim insektom.

Ipak, kada sama odluči da sleti na naše jelo, pitanje je - da li postoji razlog za brigu? Postoje brojni faktori koje bi trebalo uzeti u obzir, kao što su dužina vremena koje je provela na površini hrane, zdravrsteno stanje i imunitet pojedinca ili koliki broj muva je sleteo.

Pošto je čovek uglavnom brzo primeti i otera, većina stručnjaka veruje da se brzom reakcijom mogu izbeći ozbiljne zaraze. Međutim, ako je muva već neko vreme na hrani i očigledno je da je dugo "jela", onda je bolje porazmisliti o konzumiranju. Isto tako, ako je veliki broj muva leteo oko obroka na duže vreme i svaka od njih se pomalo "častila", onda je najbolje baciti hranu (i adekvatno je zaštitii sledeći put).

image