Magazin

"Ružičasta revolucija": Barbi izazvala međunarodnu nestašicu roze boje

Verovali ili ne, ali svet je ostao bez roze boje! Glavni krivac za nestašicu koju nije očekivao je film "Barbi" zbog koga su devojke širom sveta doslovno poludele za garderobom i aksesoarima u prepoznatljivoj ružičastoj nijansi. Do kada će "ružičasta revolucija" trajati niko ne zna, a na nama je da se ponadamo da će se boja uskoro vratiti na tržište.
"Ružičasta revolucija": Barbi izazvala međunarodnu nestašicu roze boje© Canva / Juan Moyano, Wikimedia Commons / Mattel, Inc.

Novi film Grete Gervig "Barbi" već nas je u nekoliko navrata obasuo roze bojom: prvo najavom za film, zatim brojnim roze "autfitima" inspirisanim popularnom lutkom koji su preplavili društvene mreže, i naravno, čuvenom kućom iz snova sa filmskog seta koja izgleda baš kao ona kojom su se devojčice širom sveta igrale kada su bile male. Izrada čuvene kuće bila je projekat za sebe pre svega zbog njene veličine, a zatim i količine roze boje koje je bila potrebna da se ona okreči. Ipak, izgleda da se pojavio jedan mali problem koji niko nije očekivao: svet je ostao bez roze boje!

Svet je ostao bez ružičaste boje!
Svet je ostao bez ružičaste boje!
Održavanje tog "detinjastog" trenda bilo je najvažnije. Želela sam da roze boja bude izuzetno svetla, i da sve bude tačno na ivici da bude previše. Kao rezultat, svet je ostao bez roze boje!

Kućica u filmu baš kao ona sa kojom smo se kao deca igrali

Čitav set je posebna vrsta umetnosti inspirisana Palm Springsom i modernizmom srednjeg veka, a sumnji da projekat neće biti realizovan po najvišim standardima gotovo da nije ni bilo imajući u vidu da je Greti i glavnoj dekoraterki Kejti Spenser ovo treća saradnja u nizu, nakon "Gordosti i Predrasude" i "Ane Karenjine".

Sama kuća popularne Barbi izrađena je bez zidova i vrata da bi što više podsećala na onu kojom se deca igraju, a jedne strane gotovo da i nema. Ovaj potez mnoge kritičare je iznenadio, budući da je ipak u pitanju film sa pravim junacima koji glume popularan par, Barbi i Kena.

"Bukvalno smo stvarali alternativni univerzum Barbilend", rekla je Gervig, a izgleda da je pomama za ružičastom bojom nadmašila ponudu te boje u svetu. Preostaje da vidimo kada će se "ružičasta revolucija" završiti, a roze boja ponovo pojaviti na tržištu.

image