Magazin

Al Paćino će dobiti dete u osamdesetim: Koji su rizici očinstva u poznim godinama

Nakon što je svet obišla vest da je Robert De Niro u 79. godini dobio sedmo dete, stigla je još jedna, jednako šokantna - Al Paćino očekuje prinovu u 83. "Igraćemo se igračkama na podu”, izjavio je De Niro komentarišući ovu vest. Mećutim, da li je sve baš tako idilično i jednostavno ili očinstvo u poznim godinama nosi i određene rizike? Šta nauka kaže - kako "odloženo očinstvo" utiče na plodnost, rizik od pobačaja i bolesti?
Al Paćino će dobiti dete u osamdesetim: Koji su rizici očinstva u poznim godinamaGetty © Amy Sussman

Robert De Niro i Al Paćino svakako nisu prvi "stari očevi": nekoliko drugih muških glumaca, muzičara, pa čak i američkih predsednika, dobili su decu u kasnim godinama. Poslednjih godina, prosečna starost novopečenih očeva je porasla. Između 1972. i 2015. godine povećala se za 3,5 godine: prosečan otac u SAD ima 30,9 godina, a 9 procenata očeva je imalo najmanje 40 godina kada se njegovo dete rodilo. Najstariji otac ikada, barem prema Ginisovoj knjizi rekorda, imao je 92 godine - iako se povremeno pojavljuju nezvanične tvrdnje čak i o starijim muškarcima.

Postati otac u kasnim godinama nosi rizike

Istraživači sa Univerziteta Juta i drugih instituta objavili su sveobuhvatnu studiju pod nazivom "Poodmakle očinske godine" i njihovog uticaja na plodnost, probleme u trudnoći i zdravlje dece, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako mnoge studije verovatno ne bi uključile muškarce Paćinovih godina, zbog toga što to nije baš uobičajeno, dokazi sugerišu da je sperma muškaraca u četrdesetim i pedesetim godinama slabijeg kvaliteta u smislu zapremine, broja, pokretljivosti i mutacija. Ove promene znače da je poodmaklo životno doba oca "snažno povezano sa visokim rizikom ne samo od neplodnosti već i od gubitka trudnoće nakon prirodnog začeća", pišu istraživači. Nekoliko studija je, ističu, pokazalo da stariji otac značajno povećava rizik od pobačaja.

Dodatno, postoji i rizik od bolesti nakon rođenja. Još pedesetih godina prošlog veka ustanovljeno je da stariji očevi češće imaju decu sa genetskim poremećajem, ahondroplazijom (najčešći oblik patuljastog rasta). 

"Postaje sve jasnije da je uznapredovalo životno doba oca, baš kao i starost majke, povezano sa lošim zdravstvenim efektima na potomstvo", pišu istraživači iz Jute.

Istraživači sa Univerziteta Stanford, otkrili su da su starije godine oca povezane sa povećanim rizikom od niske porođajne težine kod novorođenčadi. Poodmakla starost oca je takođe povezana sa povećanom stopom različitih karcinoma u detinjstvu, kao i urođenih srčanih mana. Ukazano je na mutacije koje se akumuliraju u DNK sperme kako muškarci više stare, a to je nešto što njihovi sinovi i kćerke mogu da naslede.

Studije poput ovih dovode do promena u načinu na koji lekari i naučnici razmišljaju o plodnosti. Godinama je postojala tendencija da se, kada par ima problema sa začećem, fokus stavlja na ženu i njene godine, a veliki deo istraživanja bio je usredsređen na plodnost žena. Međutim, sada postaje jasno da iako muška plodnost može opadati kasnije u životu i sporije, nego kod žena, starost oca je i dalje važna i igra veliku ulogu.

Za sada slučajevi Paćina i De Nira i drugih muškaraca u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim - ostaju retkost. Ali generalno gledano, očinstvo više nije stvar samo mladog muškarca. Od sedamdesetih godina prošlog veka, broj očeva mlađih od 30 godina u SAD se smanjio za 27 procenata, dok se broj očeva starosti  od 45 do 49 godina povećao za 52 procenata.

Ako se trenutni trendovi nastave, medicina - da ne spominjemo društvene stavove, će bez sumnje morati da se prilagodi.

image