Žuto zlato - saveznik u borbi protiv nesavršenosti kože

Kurkuma, koji mnogi sa pravom nazivaju “žuto zlato”, ne samo da je jedan od omiljenih začina, već počasno mesto zauzima i u nezi kože lica i tela. Naš je saveznik u borbi protiv podočnjaka, flekica i bubuljica, a briše sa lica i sitne bore i tragove starenja.

Kod ove čarobne biljke, glavne zasluge za savršen ten na sebe preuzima kurkumin, bioaktivna komponenta koja efikasno rešava mnoge probleme na koži i vraća joj prirodni sjaj i jedrinu. Obiluje različitim vitaminima i mineralima, a sadrži I vitamin B6, mangan, gvožđe, kalijum

Koji su to prednosti kurkume kada je nega lica u pitanju?

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, kurkuma je izrazito učinkovita u rešavanju problema sa kožom, poput hormonskih i potkožnih bubuljica, mitisera i akni. Ožiljci od bubuljica i akni nestaju “kao rukom odnešeni” redovnom upotrebom maski za licena bazi ove biljke. Antioksidansi iz kurkume neprijatelj su slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave ćelije kože i ubrzavaju proces starenja, te se sa pravom može reći da je kurkuma prirodni “antiejdž” preparat, koji povećava proizvodnju kolagena i koži vraća elastičnost.

Podjednako uspešno kurkuma se bori sa flekicama i hiperpigmentacijama prouzrokovanim starenjem kože, ali i sa tamnim krugovima oko očiju, koji su najčešće posledica nedostatka sna, neizbalansirane ishrane ili prekomernog korišćenja elektronskih uređaja. Zahvaljujući aktivnom sastojku, kurkuminu, poboljšava se cirkulacija, smanjuje osećaj nadutosti i koži vraća prirodan sjaj.

Pored navedenih blagotvornih dejstava, primećeno je da je kurkuma izuzetno efikasna i u borbi protiv atopijskog dermatitisa i psorijaze, kožnih oboljenja koja sve više zahvataju populaciju. Regularnim korišćenjem proizvoda za negu kože na bazi kurkume ublažavaju se upalni procesi i iritacije površinskog sloja kože, i pospešuje proces uklanjanja odumrlih ćelija kože.