Magazin

Koje stvari nikada ne bi trebalo da radite na venčanjima

"Svadba beše ko svadba, i šta da se priča, parada pijanstva i kiča i poznata cura u belom" pevao je Balašević. Ipak, venčanja su radosni događaji ispunjeni ljubavlju, smehom i slavljem, a da se usred silne radosti i uzbuđenja, ne bi prešle određene granice bontona, prema rečima organizatora venčanja, potrebno je obratiti pažnju na stvari koje bi trebalo da izbegavati.
Koje stvari nikada ne bi trebalo da radite na venčanjima© freepik/freepik

1. Nemojte dolaziti ranije na venčanje

Najraniji dolazak na venčanje je maksimum pola sata pre predviđenog vremena. U protivnom, možda zateknete domaćine koji nisu spremni. Uvek je bolje sačekati u kolima, ukoliko ste već stigli ranije, i ne stvarati dodatni pritisak na uzbuđene mladence. 

2. Takođe, nemojte ni kasniti 

Pojavljivanje nakon početka ceremonije je takođe nešto što nikako ne bi trebalo raditi. Ukoliko ne stižete 10 minuta ranije, bolje je da i se ne pojavljujete, smatraju organizatori venčanja. Posebno ako se vaš dolazak na venčanje poklopi sa dolaskom mladenaca. Ne samo što je nepristojno, već može poremetiti i snimanje i fotografisanje. 

3. Nemojte se veriti na tuđem venčanju

Krađa pažnje i stavljanje sopstvene sreće na prvo mesto tokom nečijeg velikog dana izgleda kao veliko "ne", ali iznenađujuće je koliko se zapravo ovo sve češće dešava, tvrde organizatori. 

Čak i ako ste okruženi velikom količinom ljubavi i magičnom atmosferom, i želite da podelite ovaj momenat sa svojim partnerom, ipak sačuvajte postavljanje važnog pitanja za drugi put.

4. Ne snimajte ceremoniju i ne fotografišite

Većina parova angažuje profesionalce da zabeleže ovaj značajan dan za njih. Snimak mladenaca koji plešu prvi ples ili ulaze u salu, narušiće desetine mobilnih telefona gostiju u pozadini, smatraju profesionalni organizatori. 

Takođe, mnoštvo mobilnih telefona odvlači pažnju mladenaca koji neće gledati pravo u fotografa koji pokušava da napravi najbolje snimke para.

5. Ne preterujte sa deljenjem fotografija na društvene mreže

Danas se parovi odlučuju ili da koriste heštag sa svojim prezimenom ili određenom rečju koja im je važna. Kao gostu modernih parova, ne presotaje vam ništa drugo već da poštujete njihovu odluku, a u skladu sa tim ne delite detalje sa venčanja poput mladine haljine, cveća, mesta održavanja venčanja, pre nego što to mladenci odluče da urade. 

6. Nemojte nositi belu odeću ili haljinu 

Na svakom venčanju uvek se čini da postoji bar jedna osoba koja se pojavi u nekoj vrsti bele haljine, misleći da staro pravilo više nije vredno poštovanja.

Iako ovo mnogi organizatori smatraju opšte poznatim, ipak mnogi gosti, posebno gošće oblače belo. Dan venčanja je dan kada bi nevesta trebalo da zablista, a vi kao gost/gošća imate čitav spektar boja između kojih možete da birate, jednoglasni su stručnjaci. 

7. Nemojte dovoditi nepozvane goste

Venčanja nisu obične večere sa prijateljima na koje možete dovesti svog prijatelja, rođaka ili kolegu sa posla. Danas mladenci odlučuju da li će praviti venčanje samo uz odrasle zvanice ili ne, zbog toga nemojte pretpostavljati da su deca pozvana. Ukoliko nije naglašeno na pozivnici da je venčanje porodično ili samo za odrasle, najbolje je da pitate. 

8. Ne pričajte dok neko drži govor mladencima

Čak i ako vas govor ne zanima, to je važan trenutak za par i članove njihovih porodica, najbližih prijatelja i kumova. Organizatori na venčanjima se slažu da će dobar gost spustiti telefon, prestati da priča i uživati u ovom trenutku zajedno sa tek venčanim parom. 

9. Nemojte jesti desert pre sečenja torte

Čak i ako se kolači uveliko služe na stolovima, tradicija je da se sačeka da mladenci obave svečano sečenje torte. Nakon toga ćete imate priliku da uživate u slatkišima. 

10. Nemojte biti grubi prema barmenima i kelnerima na venčanju

Venčanja su veliki događaj na kome rade profesionalci, a fokus je na ceremoniji. Zato će nekada mladenci tražiti da se u određenim fazama proslave ne služi piće, dok se protokoli ne obave. Zbog toga ne bi trebalo da očekujete da ćete biti usluženi sve vreme dok ste na venčanju, a žalbe na konobara neće pomoći i mogu stvoriti nepotrebnu nervozu. Uostalom, venčanje nije prilika za ispijanje i opijanje, već uživanje u proslavi ljubavi prijatelja ili članova porodice, a posle se uvek može otići u kafanu ili provod. 

11. Nemoj se napiti

Ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali scene opijanja su na svadbama ono što se fotografiše i prepričava. Venčanja su proslava i trebalo bi da se zabavljate. Nažalost, koliko god otvoreni barovi bili sjajni, samo pazite da ne provodite sve vreme pijuckajući besplatno vino i pivo.

Previše alkohola može dovesti do toga da radite stvari koje će biti snimljene na fotografijama i verovatno stvari na koje niste ponosni. Možda je najbolje da ovakav vid zabave ostavite za privatna okupljanja i izlaske u grad. Ne želite da privlačite pažnju na sebe tokom nečijeg najvažnijeh dana, smatraju organizatori. 

12. Ne uzimajte delove dekoracije  

Iako se na nekim venčanjima cveće poklanja gostima, ne treba pretpostaviti da je to uvek tako. Ponekad se vaze ili svećnjaci iznajmljuju, pa bi uzimanjem sa stola zapravo samo maldencima napravili još jedan trošak. 

image