"Ništa specijalno": Mark Zakerberg iskritikovao Epl Vižn Pro

Prvi čovek kompanije Meta iskritikovao je Epl Vižn Pro, naočare dopunjene realnosti koje su prošle nedelje bile predstavljene na konferenciji tehnološkog magnata. Korporativno zasedanje biznismen je iskoristio i da najavi lansiranje sopstvenog proizvoda koji će biti neuporedivo pristupačniji ljubiteljima gedžeta.

Biznismen i prvi čovek kompanije Meta na korporativnom zasedanju izjavio je kako predstavljene "naočare" dopunjene realnosti kompanije Epl ne predstavljaju nikakvu "čarobnu tehnologiju" koju njegov tim ljudi do sada nije istražio. Takođe, ostao je zatečen i cenom uređaja sa kojom će Epl Vižn Pro (Apple Vision Pro) izaći na tržište početkom 2024. godine.

Ovu priliku Zakerberg je iskoristio i da najavi lansiranje gedžeta pod nazivom Meta Kvest 3 (Meta Quest 3), koji će biti daleko pristupačniji i moći da se kupi za 499 američkih dolara, što je u poređenju sa Eplovom cenom od 3499 dolara neuporedivo bolja investicija.

Meta i Epl imaju drugačije vrednosti i viđenje budućnosti

Milijarder i entuzijasta za razvoj metaverzuma, Mark Zakerberg, najavio je da će novi uređaj Meta Kvest 3 dati mogućnost korisnicima Meta da obuhvate širi krug funkcionala, a kao glavnu razliku između konkurenta Epl naveo je drugačije vrednosti i viziju kompanije. Čelnik Meta naveo je i da je garnitura Kvest namenjena onima koji žele da budu aktivniji, dok je Epl u svojoj prezentaciji, potpuno suprotno, prikazao ljude koji sede na kauču, potpuno usamljeni. "To je možda njihovo viđenje budućnosti, ali to nije ono što ja želim", istakao je Mark. Kako je naveo portal D Verdž (The Verge), ovo obraćanje Zakerberga bilo je prvo obraćanje još od 2020. godine.

Meta Kvest 3 - realan konkurent novom Epl Vižn Pro

Samo nekoliko dana pre zvanične najave lansiranja novog Eplovog uređaja, 1. juna, Meta je predstavila svoj novi VR gedžet pod nazivom Meta Kvest 3, a Zakerberg je iskoristio priliku sa lično predstavi "gejmplej" nekoliko igara dopunjene realnosti. "Naočare" bi trebalo da se pojave u prodaji već na jesen 2023. godine po ceni od 499 američkih dolara.

Inače, Kvest 3 nije prvi gedžet ovog tipa koji je izašao iz Metine "kuhinje": prvi projekat ovog tipa, Okulus Kvest, diveloperi su predstavili još 2018. godine, dok je u oktobru 2020. godine predstavljena i unapređena verzija, Kvest 2.