Magazin

Ruski ekspert za bezbednost dece: "Pravilo 30 sekundi" svaki roditelj treba da zna u sezoni kupanja

Kako se bliži letnja sezona a porodice se spremaju za dugo očekivani odmor, bezbednosti dece u blizini kupališta zahteva povećanu budnost. Svaki roditelj zna da kombinacija vode i dece često može biti veoma opasna. Čak i kada je dete odličan plivač, možda i posebno nadaren i bolji od svojih vršnjaka, boravak u vodi za sekund može da se pretvori u tragediju. Pred početak sezone kupanja, trebalo bi naučiti "pravilo 30 sekundi" koje može da spasi život naših mališana.
Ruski ekspert za bezbednost dece: "Pravilo 30 sekundi" svaki roditelj treba da zna u sezoni kupanja© freepik/cookie_studio

Ruski stručnjak, autor koncepta bezbednosti dece i osnivač projekta "Bezbedno detinjstvo", Dmitrij Orlov, podelio je sa čitaocima portala Mejl.ru "pravilo 30 sekundi",  koje bi svaki roditelj koji ide sa detetom na more, reku, jezero (pa čak i na bazen na vikendici) trebalo da zna. Iako javna kupališta imaju spasioce, roditelji ili staratelji igraju ključnu ulogu u bezbednosti svoje dece. Neophodno je pažljivo ih nadgledati kad god su u blizini vode, čak i ako su vešti plivači. Upravo zato je Orlov osmislio "pravilo 30 sekundi" koje se sastoji iz 2 važne stavke:

  • Odrasla osoba koja čuva dete, mora da se postavi tako da može da dođe do deteta u roku od 30 sekundi
  • Decu bi trebalo proveravati na svakih 30 sekundi

Zbog čega je baš 30 sekundi važno

Ukoliko dete počne da se davi (što nikada nije kao u filmu, sa mahanjem rukama i galamom, već naprotiv, neprimetno, često i nečujno), već posle 5 minuta u detetovom mozgu može doći do nepovratnih promena. Ukoliko odrasla osoba ne dopliva do deteta u roku od 30 sekundi nakon što je počelo da se davi, kada ga izvuče iz vode biće već kasno da se sprovede kardiopulmonalna reanimacija. U trenutku kada dete ne diše i kiseonik ne dolazi do mozga, svaka sekunda je važna, smatra Orlov.

Takođe je važno upamtiti da do utapanja može doći u roku od nekoliko sekundi. Telo davljenika ostaje u vodi u uspravnom položaju, gotovo bez pokreta nogu. Pre konačnog davljenja, dete može preživeti u vodi od 20 do 60 sekundi. 

Mere opreza koje je važno zapamtiti

1. Jedna odrasla osoba može čuvati najviše dvoje dece.

2. Odrasla osoba koja brine o detetu u vodi ne sme da konzumira alkohol i mora da zna da pliva.

3. Onaj ko brine od detetu koje je u vodi trebalo bi da poznaje osnove prve pomoći.

4. Onaj ko posmatra dete u vodi trebalo bi da se vodi "pravilom 30 sekundi": da može da stigne do deteta za 30 sekudni, kao i da proverava dete svakih 30 sekundi.

5. Manja deca uvek moraju biti pored roditelja.

6. Ne oslanjati se na druge odrasle osobe koji su u blizini, jer su oni možda zauzeti posmatranjem svoje dece i neće primetiti znake davljenja tuđeg deteta.

7. Ne oslanjajte se na šlaufe, mišiće i ostala pomagala za održavanje na vodi, jer oni nisu svemogući i lako se može desiti da ispuste vazduh ili se probuše a da to ne primetite odmah.

8. Kada ste na bazenu, na plaži ili na jezeru, utišajte telefon i odložite ga, kako ne biste bili u iskušenju da ga koristite. Vreme koje je potrebno za proveru tekstualne poruke je dovoljno dugo da se dete udavi.

9. Naučite svoje dete ovih pet pravila: bez trčanja, nema ronjenja u plićaku, bez guranja ljudi, nema potapanja druge dece, nikada se ne ide u vodu bez nadzora odrasle osobe. 

Znaci utapanja:

  • glava je nisko u vodi, usta su u nivou vode
  • davljenik naginje glavu unazad, otvara usta
  • oči su naizgled staklenaste i prazne, a ponekad i zatvorene
  • kosa na čelu ili u očima
  • pokušaj ostanka u vertikalnom položaju u vodi, bez pomeranja nogu 
  • disanje je ubrzano i plitko 
  • davljenik pokušava da se okrene na leđa
  • pokušaji osobe koja se davi da izađe iz vode deluju kao da se penje na zamišljene merdevine
image